Volledig scherm
PREMIUM
Drugsbaron Kobus Lorsé. Maandag overleed hij. © Goffe Struiksma

‘Kobus de Zigeuner was een echte gangster: iedereen was bang voor hem’

ROOSENDAAL - Hij had nog wat jaren gevangenisstraf uit moeten zitten, maar mocht naar huis. Om daar de laatste dagen van zijn leven door te brengen. Kobus Lorsé, alias Kobus de Zigeuner, stierf niet zoals velen voorspelden tussen de gevangenismuren maar thuis, op woonwagenkamp De Kievit in Rotterdam-Beverwaard. Oud-rechercheurs treuren er niet om. ,,Hij was een echte gangster: meedogenloos’’, zeggen ze. ,,Hij was geen lieverdje’’, reageert Kobus’ oudste zoon Bertus. ,,Maar voor zijn kinderen en kleinkinderen was hij een goede man.’’

Lorsé is 74 jaar geworden. Ooit was hij schoorsteenveger. Maar sinds de helft van de jaren negentig van de vorige eeuw bouwde hij een reputatie op die er niet om loog. Hij leidde een van de grootste drugsbendes in het land, dreef handel in cocaïne en hasj met grote namen uit de onderwereld, zou dwarsliggers hebben laten liquideren en stond te boek als vluchtgevaarlijk. De Rotterdammer heeft altijd beweerd eerlijk zijn geld te hebben verdiend met ambulante handel. Het laatste misdrijf op zijn ‘staat van dienst’ in de criminele sector waar hij voor werd veroordeeld was de moord op zijn schoonzoon John Wassink in 2014. De rechtbank legde hem twaalf jaar gevangenisstraf op, maar Lorsé ging tegen het vonnis in beroep. Ruim twee maanden geleden besloot de rechter dat Lorsé vanwege zijn slechte gezondheid naar huis mocht.

  1. De Superhoppa-religie van Gé Smit: van een stage bij Sauna Diana tot een eigen tattoo
    PREMIUM
    video

    De Superhoppa-religie van Gé Smit: van een stage bij Sauna Diana tot een eigen tattoo

    Hij liep een dagje mee in een seksclub, deed straatinterviews voor een website, maakte een hiphop-nummer en ontwierp zijn eigen tattoo. Gé Smit (67) uit Breda heeft nadat hij een jaar geleden de pensioengerechtigde leeftijd bereikte niet bepaald stilgezeten. Meer dan twintig mini-stages deed hij voor zijn ‘Superhoppa’-project, waarmee hij via lezingen en workshops zijn ervaringen deelt om zo anderen te inspireren.

In samenwerking met indebuurt Breda