Volledig scherm
De CO2-uitstoot is vorig jaar toegenomen. © ROBIN UTRECHT

Klimaattop Zuid: Blijven hameren op het milieu

BREDA - En wéér is de CO2-uitstoot in Nederland gestegen. De Klimaattop Zuid, die staat gepland voor maandag 4 juni, komt dan ook geen dag te vroeg. ,,Ze moeten in Den Haag weten dat we goed bezig zijn en onze verantwoordelijkheid nemen’’, zegt de Bredase wethouder Paul de Beer, drijvende kracht achter de klimaattop.

De top, die wordt gehouden in De Koepel in Breda, is een serieuze aangelegenheid. De bedoeling is dat er ‘concrete stappen’ worden genomen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Volledig scherm
Voormalig weervrouw Margot Ribberink, een van de sprekers op de Klimaattop Zuid. © RV

,,Het klimaat houdt niet op bij gemeentegrenzen. We moeten onze krachten bundelen’’, zegt Kees Jan de Vet, als dijkgraaf van waterschap Brabantse Delta ook nadrukkelijk betrokken bij de top.

Niet alleen bestuurders, maar ook bedrijfsleven en onderwijs zijn aanwezig. Voormalig weervrouw Margot Ribberink is een van de sprekers, net als hoogleraar Duurzaamheid Jan Rotman en ‘plastic visser’ Marius Smits.

De bijeenkomst draait om netwerken, maar het is ook de bedoeling dat er zwart-op-wit afspraken worden gemaakt. ,,We gaan de diepte in om tot een ‘bod’ te komen’’, zegt wethouder De Beer. ,,We willen dat de landelijke politiek beseft hoe goed we bezig zijn en dat we onze verantwoordelijkheid nemen. Daar verwachten we overigens ook iets voor terug.’’

Op geld hoeven de drie zuidelijke provincies niet te rekenen. ,,Het zal een partnerschap zijn’’, zegt De Beer. ,,Het is ook een beetje plat om alles in geld uit te drukken.’’

Volledig scherm
Wethouder Paul de Beer © EDWIN WIEKENS

Wat ook zou helpen is vereenvoudiging van wet- en regelgeving. Soms zit die mensen die goede klimaatideeën hebben in de weg. Daar zou wel iets aan gedaan mogen worden, vinden de organisatoren van de top.

Draagvlak voor een nieuwe klimaataanpak is er genoeg, vermoeden de bestuurders. ,,Negentig procent van de bevolking is ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren’’, weet De Beer.

Met de klimaattop willen Brabant, Zeeland en Limburg aan Den Haag laten zien wat ze waard zijn. Dat doen de provincies omdat ze het milieu belangrijk vinden. Maar ook omdat, als ze niet zelf met ideeën komen, Den Haag wel bepaalt wat er gaat gebeuren. En daar zitten de provincies niet op te wachten.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Wie moet het seizoen afmaken als hoofdtrainer van NAC?

Wie moet het seizoen afmaken als hoofdtrainer van NAC?

  • Eric Hellemons (5%)
  • Rob Penders (13%)
  • Ruud Brood (47%)
  • Robert Maaskant (14%)
  • iemand anders... (21%)
3986 stemmen