Volledig scherm
galder-foto : ron magielse een les van de oudste groep op de iduna school met lerares marilke jorine verheye © ron magielse / pix4profs

Kleine school Iduna geeft de strijd nog niet op

GALDER - Voor de laatste keer vecht het bestuur van Iduna voor het voortbestaan van de vrije school in Galder. Woensdagavond werden de bezwaren van de school besproken bij de commissie bezwaarschriften van de gemeente.

Op het pand aan de Galderseweg, waar de school sinds 1 januari 2017 gevestigd is, zit een agrarische bestemming. Volgens de verhuurster van het gebouw hebben er decennia verschillende niet-agrarische huurders in het pand gezeten en werd dit altijd gedoogd. Maar de vestiging van de school is strijdig met het bestemmingsplan, oordeelt de gemeente Alphen-Chaam. De schoolleiding haalde 1.400 handtekeningen op, maar ze moest alsnog verhuizen van de gemeente.

Nieuwe plek

De school probeert de zaak nu nog een keer aan te vechten bij de commissie bezwaarschriften. ,,We zijn tegen de manier waarop er gehandeld is", vertelt Esther van der Klein, docente aan de school. ,,Er is toen tegen ons gezegd dat we daar niet mochten blijven, terwijl er nog een gesprek over het bestemmingsplan gaande was", zegt zij. ,,Ook werd er tijdens de behandeling in de raadsvergadering gezegd dat de gemeente mee zou denken over een nieuwe plek", vertelt Van der Klein. ,,Maar we hebben niets meer gehoord." De school is zelf verantwoordelijk voor de huisvesting, zegt ook de docente. Maar: ,,We kunnen geen gebouw uit de grond toveren."

Spannend

Officieel heeft Iduna al bekend gemaakt dat de school ermee stopt. Op dit moment zijn er nog 16 leerlingen van de 20 over. Wat dit laatste bezwaar betekent voor het voortbestaan van de school? ,,Dat weet ik nog niet. Het is heel spannend", aldus Van der Klein. Wat ze proberen te bereiken: ,,Ik hoop in ieder geval dat ze inzien dat de manier waarop het is gelopen niet netjes is. En we hopen dat we, linksom of rechtsom, toch nog geholpen worden met de zoektocht naar een nieuwe locatie."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Wandelen Aa of Weerijs: routes langs onderschat gebied

  Wandelen Aa of Weerijs: routes langs onderschat gebied

  ZUNDERT - De Aa of Weerijs kronkelt liefdevol Breda uit en gaat onder de A16 door langs Effen. Daar loopt hij nagenoeg synchroon aan de N263 langs Rijsbergen, richting Zundert om vervolgens het land te verlaten. Aggie van Dongen uit Zundert wandelt graag, maar ontdekte dat er helemaal geen wandelroutes zijn in het gebied. Zij presenteert nu het mapje Wandelen Aa of Weerijs; negen routes door het gebied, allen met een afstand van ongeveer twaalf kilometer.
 2. Verlanglijstjes Sinterklaas van kinderen staan vol door Youtubereclames: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’
  VIDEO

  Verlang­lijst­jes Sinter­klaas van kinderen staan vol door Youtubere­cla­mes: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’

  BERGEN OP ZOOM/BREDA - Waar de jeugd vroeger voor de feestdagen nog met smart uitkeek naar de dikke catalogussen van speelgoedwinkels en hun keuzes baseerden op de tv-reclames die ze langs zagen komen, lijkt Youtube nu de grootste bron van inspiratie. De absolute trend van dit jaar: slijm. Kant-en-klaar, of een pakketje om het zelf te maken. Bij speelgoedwinkels vliegen ze als Sinterklaascadeaus als warme broodjes over de toonbank.

In samenwerking met indebuurt Breda