Volledig scherm
galder-foto : ron magielse een les van de oudste groep op de iduna school met lerares marilke jorine verheye © ron magielse / pix4profs

Kleine school Iduna geeft de strijd nog niet op

GALDER - Voor de laatste keer vecht het bestuur van Iduna voor het voortbestaan van de vrije school in Galder. Woensdagavond werden de bezwaren van de school besproken bij de commissie bezwaarschriften van de gemeente.

Op het pand aan de Galderseweg, waar de school sinds 1 januari 2017 gevestigd is, zit een agrarische bestemming. Volgens de verhuurster van het gebouw hebben er decennia verschillende niet-agrarische huurders in het pand gezeten en werd dit altijd gedoogd. Maar de vestiging van de school is strijdig met het bestemmingsplan, oordeelt de gemeente Alphen-Chaam. De schoolleiding haalde 1.400 handtekeningen op, maar ze moest alsnog verhuizen van de gemeente.

Nieuwe plek

De school probeert de zaak nu nog een keer aan te vechten bij de commissie bezwaarschriften. ,,We zijn tegen de manier waarop er gehandeld is", vertelt Esther van der Klein, docente aan de school. ,,Er is toen tegen ons gezegd dat we daar niet mochten blijven, terwijl er nog een gesprek over het bestemmingsplan gaande was", zegt zij. ,,Ook werd er tijdens de behandeling in de raadsvergadering gezegd dat de gemeente mee zou denken over een nieuwe plek", vertelt Van der Klein. ,,Maar we hebben niets meer gehoord." De school is zelf verantwoordelijk voor de huisvesting, zegt ook de docente. Maar: ,,We kunnen geen gebouw uit de grond toveren."

Spannend

Officieel heeft Iduna al bekend gemaakt dat de school ermee stopt. Op dit moment zijn er nog 16 leerlingen van de 20 over. Wat dit laatste bezwaar betekent voor het voortbestaan van de school? ,,Dat weet ik nog niet. Het is heel spannend", aldus Van der Klein. Wat ze proberen te bereiken: ,,Ik hoop in ieder geval dat ze inzien dat de manier waarop het is gelopen niet netjes is. En we hopen dat we, linksom of rechtsom, toch nog geholpen worden met de zoektocht naar een nieuwe locatie."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
6727 stemmen