Volledig scherm
Het 'vierkantje' van Klavers Jansen in de Belcrum, zoals het er in de toekomst zou moeten uitzien. © Consortium Spoorzone

Klavers Jansen in Breda tóch een blijvertje

videoBREDA - Oorspronkelijk was het de bedoeling dat zo’n beetje alle gebouwen in het blok van Klavers Jansen in de Belcrum zouden worden gesloopt. De gedateerde loodsen en fabrieken zouden hooguit nog een paar jaar worden gebruikt door kunstenaars en culturele instellingen, om daarna plaats te maken voor nieuwbouw.

Maar sinds de eeuwwisseling is Klavers Jansen een begrip geworden, zeker bij iedereen die zich betrokken voelt bij alles wat ‘urban’ is in Breda. De gebouwen zijn eigenlijk onmisbaar geworden. Daarom hebben de gemeente Breda en projectontwikkelaars die samenwerken in het Consortium Spoorzone besloten dat een deel van de loodsen en hallen blijft staan. Verder krijgt het complex tussen Belcrumweg, Speelhuislaan en Minister Kanstraat een complete facelift.

Dat betekent niet dat er niks wordt gesloopt. De bedrijfsgebouwen aan de Minister Kanstraat gaan wel degelijk tegen de vlakte. Ze maken plaats voor 18 woningen, 20 appartementen en een ondergrondse parkeergarage.

Volledig scherm
Het blok van Klavers Jansen zoals het er nu uitziet. © Google Maps

Aan de Industriekade verdwijnen de loodsen waar nu onder meer kickboxschool Hemmers Gym is gevestigd. Daar verrijst een toren van negen verdiepingen met 40 appartementen. Daarvan vallen er 16 in de categorie sociale woningbouw.

Quote

De gebouwen bieden zo veel ruimte en zijn zo authentiek, dat kun je na sloop nooit meer terugbou­wen.

David Louwerse, Projectleider gemeente Breda

,,Normaal zouden alle gebouwen die er nu staan zijn ‘wegontwikkeld’. Maar de culturele component van dit gebied is zo goed, dat we er een plek van kunnen maken die uniek is in Nederland. Dat heeft alles te maken met de kwaliteit van de cultuur bij Klavers Jansen’’, zegt Jef Havermans van het consortium.

,,De gebouwen bieden zo veel ruimte en zijn zo authentiek, dat kun je na sloop nooit meer terugbouwen’’, zegt David Louwerse, projectleider van de gemeente Breda. ,,Ze hebben een ziel’’, constateert Michiel Stevens, directeur van Winters Bouwbedrijf en lid van het Consortium Spoorzone. ,,Door het gebruik van de afgelopen jaren zijn ze cultuurgoed geworden. Klavers Jansen leeft, dus wat is er mooier dan dat in stand te houden?’’

Goed, de panden blijven overeind, maar dat is niet gratis. Gebouwen als dat van Podium Bloos zijn niet veel meer dan plaatstalen loodsen en moeten worden aangepast. Daar heeft de gemeente Breda 3 miljoen euro voor uitgetrokken. Verder vergt de aanpassing van het ‘vierkantje’, inclusief de nieuwbouw, nog een investering van 25 miljoen euro. De ontwikkelaars hopen eind volgend jaar aan de slag te kunnen. De oplevering zou dan in 2025 kunnen plaatsvinden.

Volledig scherm
Ooit gaat het Havenkwartier van Breda er ongeveer zo uitzien. Het blok van Klavers Jansen bevindt zich dan net achter de torenflat die aan de Belcrumhaven verrijst. © Gemeente Breda

Er zitten nog wel een paar haken en ogen aan het plan. Zo is het de bedoeling dat het nieuwe stadsdeel een gezellig wandelgebied wordt met steegjes en doorsteekjes. 

De vraag of daarmee de sociale veiligheid in de Belcrum wordt geholpen is nog niet beantwoord. ,,We roepen allemaal heel dapper dat het terrein in de toekomst helemaal open gaat. Maar we moeten eerst nog uitzoeken of we dat ook waar kunnen maken’’, zegt gemeentelijk projectleider Louwerse. ,,Misschien dat na een bepaald tijdstip de hekken van Klavers Jansen toch dicht moeten.’’

Stevens van het consortium maakt zich geen zorgen: ,,Dit is een kans die Breda móet pakken.’’

  1. Bierreus is blij met Bredase brouwers: ‘Bierconsumptie zit weer in de lift’
    PREMIUM
    interview + video

    Bierreus is blij met Bredase brouwers: ‘Biercon­sump­tie zit weer in de lift’

    BREDA - Nicolas Bartholomeeusen werd geboren aan de Bredabaan in Maria-ter-Heide bij Brasschaat in België. Die weg voert in één lange rechte lijn door Wuustwezel en Zundert naar Breda. Bartholomeeusen zegt niet dat dat hij voorbestemd was om directeur te worden van Bierbrouwerij AB Inbev, met het hoofdkantoor in Breda. Maar hij beaamt dat het mooi toeval is. “Ik voel me hier goed thuis. We kwamen vroeger vaak in Breda en West-Brabant, dus ik ken de omgeving.”

In samenwerking met indebuurt Breda