Volledig scherm
Klaas Dijkhoff (VVD) © ROBIN UTRECHT

Klaas Dijkhoff gaat niet meer met dochtertje naar Sinterklaasintocht: 'Geen zin in schreeuwende idioten’

BREDA - VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft totaal geen behoefte om met zijn dochtertje een Sinterklaasintocht te bezoeken. De Bredase politicus wil geen risico lopen op een confrontatie met ‘schreeuwende en vechtende idioten’. ,,Ik ben de zwartepietdiscussie, met de extremisten aan beide kanten, meer dan beu.”

Op diverse plekken werden het afgelopen weekend anti-Piet-activisten belaagd door woedende pro-Piet’ers. In Eindhoven scandeerden tientallen mensen racistische teksten en leuzen. In Tilburg werden tientallen demonstranten aangehouden.

Dijkhoff is blij dat hij het afgelopen weekend thuis is gebleven. ,,Ik heb totaal geen zin het risico te lopen om mijn dochtertje te confronteren met schreeuwende en vechtende idioten”, schrijft hij op Facebook. ,,Met demonstranten die zo dicht getikt zijn over hun eigen gelijk dat een ander meteen een racist is. Of met aso’s die dan weer agressief doen tegen demonstranten.”

‘Oeverloze discussie’

Volgens de fractievoorzitter wordt het Sinterklaasfeest voor kinderen verziekt, door beide groepen demonstranten. ,,Als we allemaal keihard en absoluut de hele tijd onze rechten opeisen wordt Nederland geen fijner land”, vindt de Bredanaar, die spreekt van een ‘oeverloze discussie’ over Zwarte Piet.

In het hele land waren afgelopen weekend demonstraties bij de aankomst van Sinterklaas. De actievoerders kregen speciale plekken waar ze mogen staan, maar die vielen niet in goede aarde bij Dijkhoff.

,,Er zijn nu zwarte, roetveeg, gekleurde en witte pieten. Waarom moet er dan ook nog een demonstratie pontificaal bij de intocht? Waar kinderen een magisch feest aan het vieren zijn? Doe dat alsjeblieft ergens anders.”

‘Feest aan het verkloten’

Zaterdag verliep de landelijke intocht van Sinterklaas goed, maar was er een grimmige sfeer in onder meer Tilburg en Eindhoven. In de lichtstad werden tegenstanders van Zwarte Piet bekogeld met blikken bier en eieren. Daarnaast werden er racistische leuzen gescandeerd. Dijkhoff maakt korte metten met de daders.

,,Je beschermt een kinderfeest niet door te gaan schreeuwen, racistische teksten uit te kramen of te gaan relschoppen. Dan ben je gewoon het feest mee aan het verkloten”, constateert de Bredanaar.

Hij roept de burgemeesters op om geen demonstraties meer toe te staan tijdens de intochten. ,,Even een paar weken de kinderen voorop. En als het echt niet anders kan: zet ze maar op een industrieterrein. Praat maar verder in talkshows als de kinderen al op bed liggen. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn van de kinderen en van niemand anders.”

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
6719 stemmen