Volledig scherm

Kippenvelmoment bij herdenking Kristallnacht

BREDA - Het was een ingetogen stoet die gisteravond door Breda liep. Van de Grote Kerk via de Joodse synagoge, het Valkenberg en de Turkse moskee naar café Het Hijgend Hert.

Honderden inwoners van Breda herdachten de verschrikkingen van 9 op 10 november 1938, toen Duitsland begon met het systematisch uitroeien van het Joodse volk. Eerder op de dag waren bloemen gelegd bij het Joods monument in het Wilhelminapark, als eerbetoon aan de 123 slachtoffers die uit Breda zijn weggevoerd. De plechtigheid begon in de Grote Kerk met het koor 'Tegen de Wind Mee'.

Jan Hopman van de Stichting Kristallnacht Herdenking vergeleek die gebeurtenis met wat nu nog overal ter wereld gebeurt. "Het zondebokmechanisme kan in iedere maatschappij functioneren. Om dit geen kans te geven is het nodig om bruggen te slaan, echte belangstelling tonen voor de ander, interesse in elkaars gebruiken." Ex-burgemeester van Amsterdam en oud-minister van Binnenlandse Zaken Ed van Thijn sprak woorden van gelijke strekking. "De Kristallnacht was een nacht van barbarij, een golf van terreur die aan duidelijkheid niets te wensen overliet. Toch viel er een oorverdovende stilte in Europa terwijl Joden als ratten in de val zaten", zei hij geëmotioneerd. "Vandaag zien we kleine groepen Marokkaanse jongeren die de omgeving terroriseren. Omgekeerd zijn er uitingen van moslimhaat, zelfs in het parlement. Men vergelijkt de Koran straffeloos met Mein Kampf. We moeten lering trekken uit het verleden, de politiek heeft de plicht de grondbeginselen van onze democratie hoog te houden."In de Kraanstraat had de synagoge de deuren geopend, maar Philip Soesan, voorzitter van de Nederlands-Israelitische gemeente Breda, sprak van een logistiek probleem. "Uw overweldigende aanwezigheid zorgt ervoor dat niet iedereen naar binnen kan." Terwijl de massa in het smalle straatje samendromde, zongen Zwey Brider luidkeels enkele liederen. Dat zorgde voor een kippenvelmoment. De tocht ging verder naar het Valkenberg, waar wethouder Saskia Boelema het woord voerde. In de Turkse moskee sprak Philip Soesan over de Holocaust en NHTV-studenten voerden een theaterstuk op. Dichters Kees van Meel en Yvonne Né verleenden medewerking aan de bijeenkomt.De Breda Klezmerband Yossel Yossel, waarvan ook Zwey Brider deel uitmaken, sloten de bijeenkomst af in het Hijgend Hert.

In samenwerking met indebuurt Breda