Volledig scherm
Kinepolis Enschede. Foto: Annina Romita

Kinepolis moet bioscopen-cao toepassen

BREDA - Bioscoopketen Kinepolis is op de vingers getikt door zowel de eigen brancheorganisatie van bioscopen (NVBF) als vakbond FNV. Beide maanden de bioscoopgigant te stoppen met het aanpassen van de eigen arbeidsvoorwaarden in strijd met de cao Bioscoopbedrijf.

Kinepolis - dat in augustus een vestiging opende in Breda - legde aan werknemers een nieuwe regeling voor met daarin een loonsverhoging van 0,75 procent. In ruil daarvoor moesten de werknemers inleveren op zaken als vakantiedagen, nachttoeslag, overwerk- en provisieregelingen en diverse posten buitengewoon verlof. Ook konden ze worden verplicht elke zondag te werken, terwijl ze volgens wet en cao recht hebben op dertien vrije zondagen per jaar, en stond in de regeling niets over vakantietoeslag, calamiteitenverlof en zorgverlof.

Omdat de nieuwe regeling in strijd was met de geldende cao, trok vakbond FNV aan de bel bij de bioscoopketen, die op haar beurt advies vroeg aan de brancheorganisatie. Ook die concludeerde dat Kinepolis zich aan de geldende cao-eisen moet houden.

De huidige cao voor bioscoopbedrijven is geldig tot en met juni 2017. Binnenkort gaan werkgevers en werknemers om tafel om te overleggen over een nieuwe cao, die in juli moet ingaan.

Kinepolis heeft in Nederland 14 vestigingen.

In samenwerking met indebuurt Breda