Kinderen van groep zeven en acht van de Mattheusschool in Galder bijeen bij het monument kamp Bisam op de Strijbeekse Heide. De klassen hebben het monument geadopteerd, voor onderhoud, maar nog meer om het verhaal door te vertellen. Ook burgemeester Joerie  Minses was aanwezig.
Volledig scherm
Kinderen van groep zeven en acht van de Mattheusschool in Galder bijeen bij het monument kamp Bisam op de Strijbeekse Heide. De klassen hebben het monument geadopteerd, voor onderhoud, maar nog meer om het verhaal door te vertellen. Ook burgemeester Joerie Minses was aanwezig. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Kinderen bezoeken oorlogsmonumentje Strijbeek

STRIJBEEK - Het oorlogsmonument Bisam op de Strijbeekse Heide markeert een belangrijke episode in de geschiedenis van de directe omgeving. Om ervoor te zorgen dat ook volgende generaties ervan op de hoogte blijven, hebben kinderen van de Mattheusschool in Galder donderdag een bezoek gebracht.

Het bezoek maakte onderdeel uit van een project dat de school samen met heemkundekring Paulus van Daesdonck en Staatsbosbeheer in de natuur op touw had gezet.  Het monument aan de Kilometerbaan is in 2007 opgericht als herinnering aan het Duitse radarkamp Bisam. Dat maakte deel uit van het Duitse Himmelbett-systeem, een linie van radarpeilstations die Engelse bommenwerpers moesten opsporen.

Gedwongen aan het werk

Op het kamp, 47 hectare groot, werden heel wat mensen uit de buurt gedwongen aan het werk gezet. “Ze kregen smerig werk te doen", hield Louis Vriens van de heemkundekring de kinderen voor. “Als ze niet goed hun best deden, werden ze afgeranseld of soms zelfs opgesloten. De mensen uit Strijbeek waren doodsbang.” Vooral voor Oberfeldwebel Sabottka, ook wel de ‘Spies genaamd’. “Dat was een bruut, hij was berucht om zijn wrede optreden.”

Houten wachttoren

Ter plekke is niets meer te zien van het kamp zoals dat er in de oorlogsjaren uitziet. In 2007 besloten heemkundekring, gemeente Alphen-Chaam en Staatsbosbeheer een monumentje te plaatsen, op de plek waar destijds een houten wachttoren stond. Dat bestaat uit een bord met informatie, een luisterpaal en een nagebouwde scherfmuur van originele stenen. Deze muren deden in de oorlog dienst als bescherming van barakken.

Ambassadeurs

De leerlingen uit Galder luisterden - in aanwezigheid van burgemeester Joerie Minses van Alphen-Chaam - ademloos naar de verhalen van Vriens. Ze kregen te horen dat ze voortaan als ‘ambassadeurs’ van het monument door het leven mogen gaan. “Vertel aan familie het verhaal dat je nu hebt gehoord. Zodat het nooit vergeten wordt.” De school het heeft monument ‘geadopteerd’ en zal jaarlijks op deze plek voor een grote schoonmaakbeurt zorgen. 

Natuur

De kinderen voegden de daad bij het woord en gingen meteen aan de slag. Dat gebeurde onder leiding van de boswachters Anneke Oomes en Liza van Velzen die hen vanalles vertelden over de Strijbeekse Heide en de jeugd onderdompelden in de historie en natuur van hun eigen omgeving. 


In samenwerking met indebuurt Breda