stockadr afval Black and blue garbage bags as background
Volledig scherm
stockadr afval Black and blue garbage bags as background © Thinkstock

Kinderen basisschool Rotonde zamelen zwerfafval in

BREDA - Een flinke berg vuilniszakken vol zwerfafval. Dat is de opbrengst van een middagje prikken en rapen door kinderen van Basisschool de Rotonde.

De kinderen van de handenarbeidklas grepen de Dag van de Duurzaamheid aan om aandacht te vragen voor het probleem van zwerfafval. De 'buit' werd woensdagmiddag ingeleverd bij het GroenPlein, het knooppunt dat in Breda als schakel fungeert tussen alles wat met duurzaamheid te maken heeft. 

"Wij gaan ook actief instellingen, zoals scholen, af om te praten over onze missie. Dat is een bijdrage leveren aan een energieneutraal Breda in 2040", zegt Stefanie Vermeulen van GroenPlein. "Zo kwamen we op de Rotonde, en de kinderen daar wilden iets met afval doen. Dus we maakten een 'waste bar', een afvalbar, op het binnenplein van de Nieuwe Veste. 

Kunstwerken

Tegen inlevering van twintig stuks afval kregen ze een drankje. Wij hebben weer connecties bij de gemeente, dus we zorgden ervoor dat er vuilniszakken en grijpers bij de school werden afgeleverd. Bij het inleveren van de opbrengst was er een afvalcoach van de gemeente, die de kinderen kon vertellen wat er met het afval ging gebeuren. Ook is er een jongen die van afval kunstwerken maakt." 

Waste bar

Volgens docente Chantal Nooitgedagt van de Rotonde leeft het thema duurzaamheid steeds meer bij de leerlingen. "Zo hoorden ze laatst een verhaal dat er in een schildpad bijna vierhonderd stukjes plastic waren gevonden. Dat maakt wel indruk. Dus ze wilden graag afval ruimen om dat soort vervuiling tegen te gaan. We maakten van de eerste ophaalronde al de letters 'waste bar' van afval."

In samenwerking met indebuurt Breda