Volledig scherm
kielgatse kanjers © Martijn Schraven

Kielegatse kanjers zoeken nieuwe leden

BREDA - Er klinkt muziek vanuit een zaal boven café Boerke Verschuren, zondagavond rond de klok van zessen. Een verliefd stelletje dat juist het café verlaat herkent de melodie en zingt spontaan mee. ,,Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent..." 

Het liedje van de luizenmoeder is één van de nummers op het repertoire van de Kielegatse Kanjers. Deze in 2013 opgerichte jeugdkapel is hofkapel van de Kielegatse jeugdraad. Het idee achter de Kielegatse Kanjers is om zoveel mogelijk jongeren voor de carnavalsmuziek te interesseren en te behouden. Samen spelen en plezier hebben in het optreden zijn hiervoor de belangrijkste middelen. 

Blaaskapellen nemen af

,,Het moeilijkste is om ze door de pubertijd heen te krijgen", zegt muzikaal begeleider Engelbert Schoormans. ,,Als ze daarna die toeter nog vast hebben, dan zit het goed". Schoormans heeft het aantal Bredase blaaskapellen fors af zien nemen. ,, Vijfentwintig jaar geleden had ik een eigen bedrijf en verkocht ik onder andere bladmuziek. In die tijd waren er zo'n honderdvijftien kapellen in Breda. Nu komen we niet eens meer aan de dertig." 

De Kielegatse Kanjers zijn op zoek naar nieuwe aanwas nu een aantal leden zijn doorgestroomd naar andere kapellen. ,,We zijn vooral op zoek naar slagwerkers", zegt Ina van Merendonk. ,,Zowel snare als de grote trom. Maar alle nieuwe leden zijn welkom." 

Voor medeoprichtster Van Merendonk is het is niet de eerste keer dat ze aan de wieg stond van een carnavalskapel. Begin jaren negentig was de vergrijzing binnen de muzikanten al waar te nemen. Uit de eerste jeugdkapel indertijd is later Toeternietoe ontstaan. Een andere voorloper van de Kielegatse Kanjers, de Kielegatse Brakskes is uitgegroeid tot Tworwelwa. 

De repetities op zondagavond duren drie kwartier. Tegen het eind mogen de ouders even komen luisteren naar de voortgang. Onder hen Prins Eduardus van Giegeldonk, Edwin Verdaas. Hij kijkt zichtbaar geamuseerd toe hoe zoon Jayson (10) en dochter Kaylee (13) hun trompet en trombone laten schallen bij het lied 'Als we gaan'. ,,De kinderen gaan al van kleins af aan mee als ik speelde met de Blaoskaoke",legt hij uit. 

Meer leden

De wens om meer leden aan te trekken, lijkt al een beetje verhoord te worden. Lucas de Bie (8) heeft deze avond geïnteresseerd mee zitten kijken naar de repetitie. Hij zou bariton willen spelen, net zoals zijn dat doet vader bij kapel 't Zooike. Hij heeft al eens geoefend. ,,Dat ging een beetje goed en een beetje slecht. Sommige noten lukte al best een beetje.”

Aanmelden: kielegatsekanjers@hotmail.com

In samenwerking met indebuurt Breda