Volledig scherm
© Pix4Profs-Ron Magielse

Kielegat onder de loep in de klas van juf Josine: ‘Waarom is er eigenlijk geen koning carnaval?’

BREDA - ,,En dan is het alweer tijd voor het einde van carnaval. Hoe heten deze twee figuren die ze dan in het Kielegat verbranden?” Rumoer in de klas van juf Josine, dan, vertwijfeld: ,,Suske en Wiske?” ,,Ai...”, de juf lacht even. ,,Bijna!”

Kiske en Mieske, Prins Daan, de pliessie, de Brakkenmiddag... De kinderen van klas BB5 van de Montessori+-school krijgen deze middag een lesje in carnaval in het Kielegat. Onderdeel van het jaarlijkse Groot Kielegatse Scholenproject, een onderwijsprogramma dat draait op meer dan 80 procent van alle basisscholen in Breda en dorpen. 

Josine Tijssen, lerares op basisschool Montessori+ in Breda, maakt jaarlijks dankbaar gebruik van de lessen. Een feestje, vindt ze, zo in aanloop naar carnaval. ,,Ik geef ongeveer vier lessen in totaal. Over de optocht, het motto. Maar ik laat ze ook dingen doen.”

Powerhoed

Zoals een ‘carnavalshoed’ maken. Van oude kranten. Maar eh... hoe heet zo'n hoed van prins carnaval eigenlijk? ,,Een mijter!”
,,Een kroon?”
,,Een... powerhoed?”
Creatief, maar nee, wijst juf Josine klas BB5 op het goede antwoord: ,,Het is een steek.” Ohja, dat wist de klas nog wel van vorig jaar, toen ze ook al eens les kregen in het Kielegats carnaval. 

Vinger in de lucht. Lizzy wil weten: ,,Waarom is er eigenlijk geen koning carnaval?” Goeie vraag. Waar de juf ook het antwoord niet op paraat heeft: ,,Ja, omdat er nu eenmaal een prins is.”

Gat in de keel

Weet iemand waar de naam Kielegat vandaan komt, houdt de onderwijzeres het twintigtal leerlingen voor.
Roos weet het: ,,Papa zei dat een man een gat in zijn keel had en dat toen de naam kwam.”
Josine: ,,Nee, oei, dat zou wat zijn.”
Brian probeert: ,,Een kiel, hij had een gat in z'n kiel!”
Josine: ,,Ja! Maar wat is dat, een kiel?”
Brian: ,,Uh, de onderkant van een schip ofzo. Toch?”
Josine: ,,Klopt, ook! Maar dat bedoelen we in dit geval niet. Aan het eind van deze les weten jullie precies wat het is.”

Uurtje later, voor de kinderen kan carnaval beginnen. Hoewel: ,,Ik ben eigenlijk nog nooit bij de optocht geweest, juf. Ik ben altijd skiën...”

  1. In de rij voor een kaartje voor bloemencorso Zundert: ‘Afwachten hoe het jubelmoment in het echt zal zijn’
    PREMIUM

    In de rij voor een kaartje voor bloemencor­so Zundert: ‘Afwachten hoe het jubelmo­ment in het echt zal zijn’

    ZUNDERT - Grijs weer, met af en toe een druppel hemelwater. De Zundertse Industrieweg ademt per definitie al niet de romantiek die het Zundertse Corso wel in zich herbergt. Toch stonden zaterdagochtend tientallen mensen te wachten tot de voorverkoop van het evenement van start ging. Om 9 uur openden de deuren, maar de wachttijden bleven lang. Slechts de stralende glimlach van mensen die kaarten in the pocket hadden, hield de hoop op goede plekken levend.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
8504 stemmen