Een actie van Kick Out Zwarte Piet op het Stadhuisplein in Eindhoven.
Volledig scherm
Een actie van Kick Out Zwarte Piet op het Stadhuisplein in Eindhoven. © Joris Van Gennip

Kick Out Zwarte Piet: meld racisme in Breda en Roosendaal tijdens carnaval

BREDA - Kick Out Zwarte Piet gaat tijdens carnaval ‘racistische uitingen monitoren’. Daarnaast roept de actiegroep mensen op racistische uitingen te melden. De nieuwe actie in een aantal Brabantse steden, waaronder Roosendaal en Breda, is niet bedoeld als heksenjacht, maar om racisme en discriminatie tijdens carnaval in beeld te brengen. 

De Eindhovense afdeling van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) roept carnavalvierders in Breda op melding te maken van racisme tijdens de komende carnavalsdagen.  ,,Natuurlijk willen we geen heksenjacht ontketenen", reageert Marieke Stam namens de actievoerders. ,,Wat we wel willen is monitoren en in beeld brengen of er tijdens carnaval sprake is van racisme en discriminatie.”

Melding maken

Directe aanleiding daarvoor zijn oproepen links en rechts van pro-Zwarte Pieters om tijdens het komende carnaval als Zwarte Piet verkleed te gaan, aldus Stam. KOZP ijvert al jaren voor het afschaffen van Zwarte Piet, en vindt daarbij voorstanders van de traditionele uitdossing van de hulp van Sinterklaas op de weg. In november van 2018 kwam het in Eindhoven nog tot een confrontatie tussen beide groeperingen.

,,Ook tijdens het carnaval past het niet om jezelf met een blackface uit te dossen", zegt Stam namens KOZP. ,,We vragen mensen daarom daar melding van te maken bij Radar, het landelijk meldpunt voor discriminatie en racisme. Bij voorkeur door er foto's te maken en er verslag van te doen. En niet alleen van een blackface trouwens, maar bijvoorbeeld ook van het discrimineren van Aziaten naar aanleiding van de Coronavirus-crisis ”

Een woordvoerder van Radar laat weten dat het bureau niet op de hoogte was van de actie van KOZP in Eindhoven en ook in Tilburg, Breda, Roosendaal, Den Bosch en Helmond, maar daar verder ook geen problemen mee heeft. ,,Onze wettelijke taak is het om klachten over racisme of discriminatie te onderzoeken. Elke melding die hier naar aanleiding van het komende carnaval binnenkomt, zal dan ook serieus bekeken en onderzocht worden.”      

Voorzitter Cor Verbogt van de Stichting Carnaval Roosendaal is ook niet op de hoogte van de Actie van KOZP. ,,We bespreken in Roosendaal elk jaar met de bouwers wat wel en niet kan", zegt hij desgevraagd. ,,Racistische uitingen tolereren we zeker niet. Maar daarbij laten we ons niet leiden door Kick Out Zwarte Piet.” 

Mondkapjes

In Breda wordt maandag voorafgaand aan de optocht een schouw uitgevoerd. Daarbij wordt gelet op racistische uitingen. ,,Dit doen we al jaren", aldus voorzitter Lucien Verhoef van Stichting Kielegat. ,,In ons reglement staat dat het niet toegestaan is om groepen te discrimineren. Mochten we iets wel zo interpreteren, bijvoorbeeld mensen verkleed als Chinees met een mondkapje op, dan krijgen deze acts geen toestemming om mee te lopen in de optocht.”

Daaraan voegt Verhoef  wel: ,,Ik denk dat onze drempel lager is dan die van de groep protestanten. Want als een individu verkleed is als fakir met een vliegend tapijt, dan interpreteren wij dat niet als discriminerend.  Carnaval is een feest waarbij mensen een spiegel voorhouden en ieder jaar lopen er ook priesters, dominees en politici mee.”

Racisme uit den boze

Voorzitter Ivo Soetens van de Federatie Eindhovens Carnaval  (FEC) benadrukt dat volgens hem racisme sowieso uit den boze is. ,,Dus ook tijdens carnaval. Maar laten we wel wezen. Natuurlijk moet je ook tijdens carnaval niemand kwetsen, maar mensen moeten zich tijdens het volksfeest dat carnaval nu eenmaal is ook niet te snel gekwetst voelen. Het moet wel leuk blijven, natuurlijk.”

Bij het Eindhovense gemeenteraadslid Tjerk Langman van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) is de oproep van KOZP volledig verkeerd gevallen. ,,De sfeerverziekers van Kick Out Zwarte Piet hebben het nu op ons carnavalsfeest gemunt", schrijft hij op zijn Facebook-pagina. ,,Al onze tradities zijn racistisch en slecht, volgens deze werkeloze beroepsdemonstranten. Laat ze lekker drammen en zeuren, wij vieren gewoon carnaval.”

In samenwerking met indebuurt Breda