Volledig scherm
Kerststallenexpo in in de Sint Bavokerk Rijsbergen. © René Schotanus / Pix4Profs

Kerststallenexpositie in St. Bavo Kerk in Rijsbergen weer een succes

RIJSBERGEN - De kerststallenexpositie in de Sint Bavo Kerk in Rijsbergen is ook dit jaar weer een succes gebleken. Meer dan 200 stalletjes opgesteld op lange tafels langs de wanden en in vitrine kasten. Het grootste 'stalletje' staat buiten. Naast de ingang van de kerk staat een levensgrote kerstgroep. Beide schapen en de ezel die heir aan zijn toegevoegd laten zich alle bezoekers onverstoorbaar welgevallen. Al om zes uur 's ochtends zagen de dieren op eerste kerstdag leden van de werkgroep voorbij komen, op weg naar de kerk om de expositie in te richten.

,,Dat moet wel", vertelt Riet Hereijgers. ,,Tijdens de herdertjesmis op kerstavond zit de kerk te vol. Dan hebben ze alle ruimte nodig." Hereijgers schat dat het bezoekersaantal dit jaar op een 2.000-tal uit zal komen. In het middenpad is, traditiegetrouw, een fototentoonstelling te zien van de hand van Charles Luijten.

De beelden van Rijsbergen in vroeger tijden zijn niet alleen mooi en nostalgisch, ze vormen ideale voedingsbodem voor een goed gesprek. ,,Een ontmoetingsplek zijn is minstens zo belangrijk", laat Riet Hereijgers weten. ,,Iedereen kan even binnen lopen en gezellig een praatje maken.

Vaak zien we mensen die 'even aankomen' om vervolgens gezellig wat langer blijven hangen." De traditie van de expositie bestaat in Rijsbergen al vijftien jaar. Hans Veelenturf en zijn dochter Marjon stonden 15 jaar geleden aan de wieg van de kerststaltentoonstelling. ,,We gingen, als vaste prik, altijd tweede kerstdag op kerststallenjacht met de familie", laat Marjon de Hoon (thans burgemeester van Baarle-Nassau) weten.

,,Daar hadden we zo'n lol in dat we tegen elkaar zeiden: zoiets moet in Rijsbergen ook kunnen." Aldus geschiedde. Al vanaf het eerste jaar, waarbij er een honderdtal kerstgroepen ten toon gesteld werden, blijkt het initiatief een succes.

Bij elk stalletje staat de naam van degenen die het stalletje in bruikleen hebben gegeven. Rondstruinend valt op hoe divers de kerstgroepen kunnen zijn. De traditionele groep, met Josef, Maria en het kindeke Jezus als basis, wordt aangevuld met herders, koningen, schapen en ossen en ezels. In het geval van de zelfgemaakte groep van Martine Bastiaansen, zijn de wijze mannen vervangen door wijze vrouwen.

Dimph Mouws haakte een verzameling engelen en Frans Mathijssen maakte bijzonder nauwkeurige replica's van bestaande kerststallen zoals degene buiten de kerk. Het meest bijzondere kerstgroepje is als souvenir met Marloes Oomen mee uit Portugal gekomen. Dit geabstraheerde miniatuurstalletje telt namelijk niet één maar twee baby-Jezussen. Een op Maria's arm en een in de kribbe.

In samenwerking met indebuurt Breda