Volledig scherm
Elke avond om 20.00 uur met op woensdagen en zondagen extra kindershows om 18.30 uur . © Edwin Wiekens / Pix4Profs

Kerstshow met 15.000 lichtjes in de Bredase Oranjeboomstraat

BREDA - Voor het derde jaar op rij komen er dagelijks tientallen mensen naar de kerstshow in de tuin van Marie-José van Ginneken en Ronald Bijhuis. Elke avond om 20.00 uur met op woensdagen en zondagen extra kindershows om 18.30 uur start de vrolijke, muzikale kerstlichtshow met zingende kerstboom, een kerst-Elvis en een achtergrondkoor gevormd door sterren.

SBS6
De woning in de Bredase Oranjeboomstraat werd in 2014 nog verkozen tot 'Mooist verlichte huis van Nederland' in het gelijknamige sbs6 tv-programma. Of en dit jaar weer een dergelijke wedstrijd is, durft Van Ginneken niet te zeggen. ,,Weet je, ik ben toen ook maar gewoon door een ander opgegeven. Je mag ook maar één keer meedoen. Dus om eerlijk te zijn, ik volg het niet zo." Van Ginneken, in het dagelijks leven administratief medewerker, programmeert de hele show zelf. ,,De lampjes komen uit Amerika, daar heb ik ook de software vandaan waarmee per seconde kunt programmeren welke lampjes aan zijn en welke niet."

15.000
De opbouw van de installatie - waar ruim 15.000 lichtjes in zitten - laat ze vervolgens over aan haar man. ,,Die zie ik dan denken: O, shit waar komt ze nu weer mee", zegt van Ginneken met een lach. Omdat er elk jaar weer iets nieuws aan de showtuin wordt toegevoegd, is de Bredase bijna het hele jaar bezig. ,,De pré-sale van lichtjes en toebehoren is in januari. En in mei kun je me al horen schelden wanneer ik achter de pc zit en vastloop met programmeren."

Kinderen
Dit jaar is het ietsjes minder druk in de Oranjeboomstraat dan vorig jaar, toen er regelmatig meer dan tweehonderd toeschouwers rond de tuin stonden. ,,Toen waren er meteen al de eerste avond camera's van sbs6 bij", vertelt Van Ginneken. ,,Dit jaar heb ik heel bewust de media wat minder opgezocht. Ik doe het voor de buren en vooral voor de kinderen uit de buurt" De shows gaan door tot en met 31 december. ,,Daarna is het klaar," zegt ze. ,,Na drie weken thuis blijven, willen we daarna zelf ook weer eens weg kunnen."

In samenwerking met indebuurt Breda