Volledig scherm
Start van Betoverend Breda op de Grote Markt in Breda. De grote kerstboom baadt in het licht, nadat de lichtjes zijn ontstoken door de mysterieuze Careltje. Die kruipt ongezien via de deur onderin de boom naar binnen om de lichtjes aan te steken. © Pix4Profs / Johan Wouters

Kerstmarkt Betoverend Breda geopend

BREDA - Het werd al weken groots aangekondigd, en vrijdagavond ging het dan echt van start: Betoverend Breda. De Kerstmarkt die meer beleving moet bieden dan eerdere edities speelt zich af rond de Kerstboom op de Grote Markt, waar het Bredase mannetje Careltje alle dagen zijn sprookje vertelt. Careltje moet een soort oer-Bredanaar voorstellen, die al honderden jaren onder de Grote Markt woont. Speciaal voor Betoverend Breda is hij tot en met 6 januari, zolang duurt het evenement, bovengronds te vinden.

Betoverend Breda werd geopend door vier kinderen en burgemeester Paul Depla. Die wenste de paar honderd aanwezigen en andere Bredanaars ‘een geweldige Kerst met iedereen die je liefhebt, en een beetje rust in deze hectische tijd’. Depla: ,,Breda is 365 dagen per jaar betoverend, maar nu nog ietsje meer door dit spektakel met zijn zestig aparte evenementen." 

Breda heeft nu behalve de beste binnenstad ook de mooiste, zo hield de presentator het publiek voor. Depla beaamde dat: ,,Maar dat komt vooral door de ondernemers en de bewoners. We doen het met elkaar." Door op een rode knop te drukken, ontstak hij de lichtjes in de kerstboom en bracht hij Careltje 'tot leven'. In het uur daarvoor werd het publiek op de koude Markt, waar opvallend veel beveiliging rondliep, beziggehouden door een dj, die nummers van onder meer Gerard Joling, André Hazes jr. en Guus Meeuwis liet horen. De spreekstalmeester gooide onder de bekende kerstklanken van Mariah Carey (niet aanwezig) mutsen, sjaals en handschoenen het publiek in. Na de opening door burgemeester Depla mocht zangeres Maan (wel aanwezig) de harten van de belangstellenden verwarmen.

 1. Rechtbank Breda opent condoleanceregister voor doodgeschoten Derk Wiersum: ‘Aanslag heeft mij gesterkt als advocaat’
  PREMIUM

  Rechtbank Breda opent condolean­ce­re­gis­ter voor doodgescho­ten Derk Wiersum: ‘Aanslag heeft mij gesterkt als advocaat’

  BREDA - De plek is niet toevallig gekozen: onder het beeld van Vrouwe Justitia. ,,Of liever vóór het beeld van Justitia, wij staan voor rechtsbijstand en voor de rechtsstaat”, verklaart Lex Lensink, deken van de Orde van Advocaten de plaats van het condoleanceregister. ,,In de openbaarheid, in de publieke hal van het gerechtsgebouw, niet in een hoekje of in een advocatenkamer".
 1. Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok
  Geef uw mening

  Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok

  Nederlandse spaarders houden het nieuws over de spaarrente momenteel zeer nauwlettend in de gaten. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente namelijk wederom, wat kan leiden tot een negatieve spaarrentestand. Als de spaarrente negatief wordt, betekent dat dat spaarders moeten gaan betalen voor hun spaarcenten op de bank. En dat ziet de gemiddelde Nederlander niet zitten, bleek eerder al. Verdwijnt ons zuurverdiende spaargeld straks massaal weer in een oude sok?

In samenwerking met indebuurt Breda