Volledig scherm
Kees Braat. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Kerstboodschap van vakbondsman Kees Braat: 'Blijf niet aan de kant staan'

KERSTBIJLAGE West-Brabanders met een boodschap staan zaterdag centraal in de kerstspecial van BN DeStem. Bekende en onbekende streekgenoten laten zich zien en spreken zich uit. Wie zegt: leven is meer dan overleven? Wie vindt: je huid is een lege pagina?

Kees Braat (67), vakbondsman, Breda

,,Moderne slavernij noem ik het. De gewone werkmens wordt weer ouderwets uitgebuit. Arbeiders worden tegen elkaar opgezet. Onderbetaald. Voor jou tien anderen, desnoods halen we ze uit Roemenie. Dat wordt ze wel duidelijk gemaakt door die meneertjes. Met als gevolg dat mensen moedeloos zijn, bang voor hun hachje, bang dat ze buiten gebonjourd worden.

Vakbonden

Luister: mij hoor je niet klagen. Wij zijn nog uit de tijd dat het wel goed kwam als je geletterd was. Ik heb altijd nette arbeidsvoorwaarden gehad in de zetterij en profiteer nu van een behoorlijk pensioen als graficus. Maar daar hebben we met de vakbonden wel voor gestreden. Ik zat bij de categorale bond van de marine, bij de grafische bond van toen nog het NKV.

Strijden

Sinds de fusie met de NVV in de FNV, dus dan ben je wel een vakbondsmannetje ja. En hoop je toch dat mensen juist in deze tijd niet leuteren en klagen op de barkruk, maar er echt iets aan gaan doen. Samen offers brengen, samen strijden. Tegen dat kleine clubje bazen dat profiteert, tegen de banken die met onze hypotheken rotzooiden, tegen stompzinnige automatisering, tegen de pensioenfondsen die graaien in onze spaarcenten.

Het is tijd dat mensen beseffen dat ze niet aan de kant kunnen blijven staan. Laat het niet aan een ander over. Zeker jongeren moeten voor zichzelf op durven komen, anders is het te laat en wordt er niks meer geregeld. Zijn ze aan de goden overgeleverd en moeten ze zich ook zorgen maken over hun oude dag. Natuurlijk ben ik een beetje idealistisch en een drammertje. Maar ik hoop toch echt dat ook de werknemer van nu inziet dat een ander zijn brood niet smeert. Dat moet je echt zelf doen.’’

Lees hier alle boodschappen uit de kerstbijlage.

In samenwerking met indebuurt Breda