Volledig scherm
De kabelbaan scoort bij kinderen hoog als favoriet speeltoestel. Hij eindigde in de top drie. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Kent u de leukste speeltuinen van West-Brabant?

BuitenspelenDat buitenspelen goed is voor kinderen, hebben we vorige week op deze pagina al breed uitgemeten. Volgende week donderdag begint op deze pagina een serie waarbij we op zoek gaan naar ultiem speelplezier. Wekelijks bezoeken we een speeltuin in West-Brabant, van stadsspeeltuin tot natuurspeeltuin of speelgelegenheden bij een horecagelegenheid.

Vooruitlopend op deze speeltuinenserie hebben we door middel van een eenvoudige enquête leerlingen van vier basisschoolklassen (groepen 3, 5 en 7, de helft uit een dorp, de andere helft uit een stad) gevraagd hun favoriete speeltuin samen te stellen. Wat moet er in een speeltuin aanwezig zijn, wil jij je er uren kunnen vermaken?, vroegen wij de kinderen. Uit een lijst met 25 (veel)voorkomende toestellen en overige invullingen van speeltuinen, mochten zij hun vijf favorieten aankruisen. Drie speeltoestellen kwamen als absolute toppers uit de bus: een doolhof, een (air)trampoline en een kabelbaan.

Het doolhof en de kabelbaan waren bij alle leeftijdsgroepen populair, de (air)trampoline scoorde vooral hoog bij de oudere kinderen. Buiten de top drie, scoorden ook een (zwem)vijver, trapveldje en de mogelijkheid om hutten te kunnen bouwen hoog. De wip en het blotevoetenpad kregen slechts enkele kruisjes.

Opvallend was dat verschillende, toch zeer vertrouwde speeltoestellen zoals het duikelrek, een speelhuis of een glijbaan, vrij weinig werden gekozen. Misschien omdat deze speelelementen als vanzelfsprekend worden ervaren, omdat ze in nagenoeg elke speeltuin te vinden zijn?

De combinatie spelen en dieren, in de vorm van een kinderboerderij bij een speeltuin, kreeg vooral kruisjes van kinderen uit de stad. Precies andersom was het bij de mogelijkheid tot het bouwen van hutten. Dat blijkt juist vooral in trek bij kinderen uit een dorp, en bij stadskinderen wat minder. Uiteraard kunnen uit onze kleinschalige enquête geen grote conclusies worden getrokken.

Mocht u nog een speeltuin weten die we onze serie de komende weken zeker niet mogen missen, mail de locatie dan door naar: s.denboer@bndestem.nl

In samenwerking met indebuurt Breda