Volledig scherm

Keihard oordeel over nieuw museum Breda

BREDA - Het is onduidelijk wat het nieuwe museum in Breda toevoegt aan dat wat er op cultureel gebied al is in Brabant. Dat stelt de onafhankelijke Adviescommissie Kunsten. Die maakte donderdag bekend welke Brabantse culturele instellingen de komende vier jaar provinciale subsidie krijgen.

De commissie oordeelt hard over het museum dat vanaf januari in Breda in de plaats komt van Breda's Museum en MOTI. Een fusie, waarvan de commissie de inhoudelijke noodzaak niet ziet. De subsidie-aanvraag geeft geen opheldering. Er staat een visie in die 'erg algemeen geformuleerd' is en 'weinig helder'. Er wordt aangekondigd dat beeldcultuur en erfgoed worden gecombineerd. Maar hoe, wat dat voorstelt, wordt niet duidelijk gemaakt, vindt de commissie.

De Bredase cultuurwethouder Marianne de Bie kan zich de kritiek voorstellen dat het ingediende plan onvoldragen is. Toch kijkt ze op van de sceptische toon die de commissie gebruikt. "Er zijn het laatste half jaar geen negatieve signalen vanuit de provincie tot mij gekomen." Ze neemt binnenkort contact op, om over het oordeel te spreken.

Hoewel het nieuwe museum dus niet kan rekenen op provinciale steun, is die er wel voor andere Bredase culturele instellingen. Zo krijgt BredaPhoto de komende vier jaar 600.000 euro, dansgezelschap De Stilte 1,2 miljoen euro, Club Solo kan rekenen op 120.000 euro en Podium Bloos op 380.000 euro.

Theatergezelschap Schippers en Van Gucht dat in Breda in de watertoren in de Belcrum huist, krijgt voor de komende vier jaar 560.000 euro.

In samenwerking met indebuurt Breda