Volledig scherm
(foto ter illustratie) © Top Photo

KBO Brabant: meld leeftijdsdiscriminatie bij ons

BREDA/DEN BOSCH - KBO-Brabant roept vijftigplussers op hun verhaal te doen als ze vervelende ervaringen hebben met leeftijdsdiscriminatie. De belangenvereniging heeft om die reden een speciaal meldpunt in het leven geroepen.

Er zijn ouderen die bij sommige autoverhuurbedrijven niet zonder problemen een auto kunnen huren. Het ene bedrijf hanteert een maximumleeftijd, terwijl bij de andere het huren vanaf een bepaalde leeftijd alleen op bepaalde voorwaarden kan. 

Of, stelt de KBO vast, wat te denken van de meeste zorgverzekeraars. Die hanteren een leeftijdstoeslag op de premie van aanvullende zorgverzekeringen. En AOW’ers kunnen geen aanvullende inkomensondersteuning bij hun gemeente aanvragen. “Andere vormen van leeftijdsdiscriminatie zijn minder zichtbaar en kunnen bijvoorbeeld in de bejegening van ouderen zitten", zegt KBO-woordvoerster Marieke Hageman.

Kamerdebat op initiatief van 50Plus

Het gaat om vormen van leeftijdsdiscriminatie die voor de fractie van 50Plus in de Tweede Kamer aanleiding zijn een debat over het onderwerp aan te vragen. Dat vindt donderdag 13 februari plaats. 

Volgens fractievoorzitter Henk Krol manifesteert leeftijdsdiscriminatie zich op de arbeidsmarkt als het meest nijpend, ‘maar ook op tal van andere terreinen worden ouderen gediscrimineerd. “Ze zijn weliswaar ‘herontdekt’ als consument, het komt veelvuldig voor dat ze worden uitgesloten van producten of diensten. De gevolgen voor hen zijn duidelijk: uitsluiting van diensten kan uiteindelijk leiden tot sociaal en maatschappelijk isolement. En dat komt ook de samenleving niet ten goede", zei Krol in december in de Kamer.

Meld een vervelende ervaring op kbo-brabant.nl

KBO Brabant heeft op dit moment onvoldoende zicht op de mate waarop ouderen last ondervinden van discriminatie. Hageman: “Vandaar ook onze oproep. Meld het ons als je een vervelende ervaring hebt. We hopen echt dat veel mensen die ervaringen met ons willen delen.” Melden kan op kbo-brabant.nl.  

De belangenvereniging wil tezijnertijd alle reacties bundelen en onder de aandacht van de Tweede Kamer en minister Raymond Knops van Binnenlandse zaak brengen. 

Inventariseren van ervaringen

De KBO benadrukt dat ze geen klachten in behandeling neemt of mensen die reageren advies geven. “Daar zijn andere instanties voor, zoals antidiscriminatiebureaus. Het gaat ons puur om het inventariseren van ervaringen om zo een beeld te krijgen van de mate waarin het probleem speelt.”

In samenwerking met indebuurt Breda