Volledig scherm
De Vrede Fontein in opbouw © Vrede Fontein

Kasteelplein in Breda maakt zich op voor waterspektakel

BREDA - Vanaf vrijdag staat er een maand lang een zogeheten Vrede Fontein op het Kasteelplein in Breda. De bouwwerkzaamheden voor deze interactieve fontein zijn deze week in volle gang.

De fontein komt er te staan in het kader van de herdenking en viering van 350 jaar Vrede van Breda. 

Passerend publiek kan plaatsnemen op het platform van de fontein en zich mee laten voeren door het waterspel. Schermen van water laten bezoekers volgens de initiatiefnemers 'al spelenderwijs gevoelens van conflict en vrede ervaren door afwisselend op te jagen, afstand te creëren en uiteindelijk weer te verenigen.'

De fontein heeft een platform met een oppervlak van 10 bij 10 meter en een hoogte van 80 centimeter. Dit wordt gevuld met 21 kub water. De totale lengte van de fonteinrijen bedraagt 42 meter. In het platform worden 360 'nozzles' geplaatst die op een vermogen van 4.000 liter per minuut schermen van water op kunnen op kunnen werpen van circa drie meter hoog.

In de zomer van 1667 werden in het Kasteel van Breda vredesonderhandelingen gevoerd die een eind maakten aan de Tweede Engelse Oorlog. Onderhandelingsdelegaties uit de verschillende landen plaatsten in die tijd tijdelijke fonteinen voor hun verblijven in de Bredase binnenstad. De fontein werd hiermee een symbool voor de viering van de vrede. 

De Vrede Fontein wordt op vrijdag 16 juni om 11.00 uur officieel geopend door wethouder Marianne de Bie. De fontein blijft staan tot en met 16 juli en is dagelijks gratis toegankelijk voor het publiek 11.00 tot 21.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Breda