Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Kardinaal haalt uit naar Bredanaar Klaas Dijkhoff: 'Een kleinzielige hyperindividualist'

UTRECHT/BREDA - In Nederland moet religie niet teruggedrongen worden tot achter de voordeur. Mensen moeten op straat religieuze kleding kunnen dragen. Dat moet gelden voor christenen, maar ook voor moslima's. Boerka's en hoofddoeken moeten ook geaccepteerd worden, als vrouwen deze kledingstukken uit vrije wil dragen. Dat zegt aartsbisschop Wim Eijk in een interview met de Gelderlander.

,,Als wij een echt tolerante samenleving zijn, moeten we mensen de gelegenheid geven wat ze geloven tot uiting te geven. Als een vrouw een boerka wil dragen, dan vind ik dat je dat in principe niet moet verbieden. Dat geldt ook voor vrouwen met een hoofddoek. Daar moet men tolerant in zijn.’’

Hyperindividualist

Kardinaal Eijk.
Volledig scherm
Kardinaal Eijk. © Raphael Drent

Eijk zegt zich te storen aan mensen die vinden dat religie in de openbare ruimte niet meer zichtbaar moet zijn. Die geluiden zijn vooral over de islam te horen, maar ook over de katholieke kerk. De bisschop bekritiseert in het vraaggesprek VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff, die op een partijcongres zei dat de kerken een toontje lager moeten zingen. Eijk vindt dat 'kleinzielig' en zegt dat een 'hyperindividualist' als Dijkhoff meer oog zou moeten hebben voor de sociale functie van kerken. ,,De meeste vrijwilligers komen uit kerkelijke hoek. Dat is de participatiesamenleving die de overheid zo graag wil." 

De bisschop zegt dat het 'hyperindividualisme' sinds de jaren zeventig de hoofdoorzaak is van het leeglopen van de katholieke kerk. Het seksueel misbruik,  waardoor de kerk in de VS weer in opspraak raakte, heeft volgens hem niet geleid tot veel opzeggingen. 

In samenwerking met indebuurt Breda