Volledig scherm
KMA in Breda © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Kapitein KMA over 'nazi-plaatjes' in leger: 'Cadet kreeg ontoelaatbaar materiaal onder ogen’

BREDA - Binnen een kleine groep militairen in opleiding in Breda circuleert mogelijk kwetsend en beledigend beeldmateriaal. Gilbert Stout, kapitein op de Koninklijke Militaire Academie in Breda, kan niet zeggen om wat voor beelden het precies gaat, waar ze vandaan komen en onder wie ze werden verspreid. ,,Dat is wat nu wordt onderzocht”, zegt hij.

Het balletje kwam volgens hem vermoedelijk aan het rollen na een melding van een cadet over het ontoelaatbare beeldmateriaal dat hij onder ogen kreeg. ,,Hoe het ook is gegaan, één en ander was aanleiding voor generaal-majoor Nico Geerts, de commandant van de NLDA om het ernstig op te nemen. Hij heeft secretaris-generaal Wim Geerts van Defensie op de hoogte gebracht.” Dat heeft geresulteerd in de opdracht om de zaak uit te zoeken.

Vorig jaar haalde de NLDA het nieuws met een voormalige cadet die stelselmatig werd gepest vanwege zijn seksuele geaardheid. Dat, met de actuele berichten over het racistische en pornografische beeldmateriaal, is geen goede publiciteit voor de academie, aldus kapitein Stout.

Op de officiersopleidingen zitten, zo zegt hij, zo’n vierhonderd jonge mensen. ,,In hun lesprogramma besteden we veel aandacht aan integriteit, sociale veiligheid en gedrag. Toch is niet te voorkomen dat sommigen van hen nog niet begrijpen dat bepaald gedrag niet toelaatbaar is.” En dat zoiets sowieso niet past bij wat verwacht wordt van militairen, toekomstige officieren, die opgeleid worden om leiding te geven.

Hoewel uit het onderzoek moet blijken wat de ernst van de zaak is, kan de kwestie aanleiding zijn om cadetten of adelborsten straks te verzoeken hun opleiding te staken. Ook kan één en ander eventueel aanleiding zijn om via het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek in te stellen.

Wat de aanleiding is om het tweede, het gedragsonderzoek, te houden, weet kapitein Stout niet. ,,Er wordt wel vaker opdracht gegeven voor een extra onderzoek. Zo wil de commandant kijken hoe de vlag er op bepaalde vlakken bij hangt.”

In samenwerking met indebuurt Breda