Volledig scherm
Kantoorhond keet bij Voorwaartz Taaltraining in Breda. © ron magielse / pix4profs

Kantoren met een hoge aaibaarheidsfactor

Multinationals als Google en Mars voeren al langer een actief hondenbeleid. Ook bij kleinere bedrijven duiken de viervoeters nu op. ,,Irppa is een ijsbreker bij moeilijke gesprekken.''

Ze zouden leiden tot minder stress op de werkvloer en zorgen voor een prettige onderlinge sfeer tussen werknemers. De kantoorhond is bezig aan een opmars.

Voedingsmiddelenconcern Nestlé moedigt het sinds een paar jaar toe; ook Mars, Google en Amazon voeren een hondenbeleid. En ook op Bredase werkvloeren kom je de dieren steeds vaker tegen. 'Kom langs voor een gesprek als je niet bang bent voor Irppa, onze kantoorhond', staat bijvoorbeeld te lezen op de website van communicatiebureau Blixen. Als eigenaar Marja van Lieshout de deur van het statige kantoor aan de Ginnekenweg open doet, komt Irppa je al direct tegemoet. Ze snuffelt even, merkt al snel dat het 'goed volk' is en gaat weer lekker liggen.

Volledig scherm
Irrpa bij communicatiebureau Blixen in Breda. © ron magielse / pix4profs

Zusje

Irppa is een laika-hond, het 'aaibare zusje van de husky', zegt Van Lieshout. ,,We hebben haar geadopteerd uit Minsk, Wit-Rusland." Daar worden nogal wat honden aan hun lot overgelaten, waarna ze in opvangcentra terechtkomen. ,,Veel van die honden worden vervolgens naar het westen gebracht."

Kennissen in België tipten haar over het bestaan van de hondenopvang in Wit-Rusland, waarna ze Irppa liet overkomen. Omdat Van Lieshout haar niet grote delen van de dag alleen thuis wilde laten, is Irppa sinds vorig jaar mei een vast 'lid' van het Blixen-team. ,,Ze heeft inmiddels haar plekje wel veroverd."

Marja van Lieshout beschouwt haar hond als een 'maatschappelijk werkster'. ,,Ze is een ijsbreker tijdens moeilijke gesprekken. Je hebt aan het begin van zo'n gesprek altijd wel iets om even gezellig over te praten. Mensen gaan haar spontaan aaien. Ze is heel sensitief, voelt het feilloos aan als iemand van ons team niet helemaal lekker in zijn of haar vel zit. Dan komt ze naar je toe en drukt ze haar neus tegen je aan." De zeven medewerkers zijn dol op Irppa. Bij toerbeurt laten ze haar tussen de middag uit.

Bij Voorwaartz Taaltraining en Coaching in Breda is de 6-jarige zwarte Labrador Keet inmiddels een niet meer weg te denken verschijning. ,,Ze behoort inmiddels tot de inboedel", vertelt directeur Maryse Schreuder die Keet elke dag meeneemt naar haar werk, al sinds de viervoeter een puppy was. ,,Iedereen hier is aan haar gewend. Ze doet geen vlieg kwaad. Sommige mensen die hier een toets maken, zijn gespannen. Maar als ze Keet aanhalen en aaien, dan merk je meteen dat ze een stuk minder zenuwachtig zijn."

Verstopte lunch

Keet houdt van eten. Ze is altijd op zoek naar iets lekkers. En dus moeten medewerkers van Voorwaartz hun tas, met daarin een lunchpakket, goed voor Keet verborgen houden. Zo niet, dan pikt ze de boterhammen eruit. ,,Met Kerstmis had een van de buren een schaal met cupcakes afgeven. Ik ben ze even gaan bedanken en toen ik terugkwam was de hele schaal leeg. Prullenmanden zetten we op de vensterbanken, want ook die zijn niet veilig voor Keet. Ze rommelt erin en haalt alle papier eruit, op zoek naar eten."

Niet dat iemand het haar echt kwalijk neemt. Docente Marijn: ,,Het is supergezellig met haar. Als Keet er een keer niet is, is heel stil."

Een hond op kantoor is leuk, maar het moeten geen blaffers zijn, zeggen ze zowel bij Voorwaartz als Blixen. ,,Dat is inderdaad een voorwaarde. Irppa slaat niet aan als de bel gaat, ze blaft niet als we bellen. Ze is soepel in de omgang", aldus Van Lieshout. Al heeft Keet wel andere onhebbelijkheidjes: ,,Ze slaapt veel. Af en toe moet ik roepen dat ze niet zo moet snurken. En scheten laten, dat doet ze ook...!''

Eigen identiteit

Gedragstherapeut voor honden, Barbara Vuister uit Breda, vindt het prima als mensen hun hond naar het werk meebrengen.
,,Een hond is een sociaal dier, dat je niet de hele dag alleen thuis moet laten. Hij zit graag in een sociale context."
Maar ze benadrukt dat we een hond, áls we hem dan meebrengen, niet allerlei zware taken moeten toedichten. ,,Een hond heeft een eigen identiteit, het is een individu dat je niet moet gebruiken om mensen te behagen. Eerst had je alleen blindengeleidehonden, maar tegenwoordig heb je hulphonden voor van alles en nog wat. Voor mensen met PTSS, met een handicap, enzovoorts. Je hebt zelfs al rouwhonden om mensen in rouwcentra gerust te stellen", aldus Vuister, die eigenaar is van Hondenschool Breda. ,,Waak ervoor om een hond ook op kantoor een speciale taak te geven. Als hij door iemand wordt aangehaald, geaaid: prima, dat werkt ontwapenend. Meer moet het ook niet zijn."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda