Volledig scherm
Klokkenberg © Joyce van Belkom/Het Fotoburo

Kandidaatkopers voor voormalig hartcentrum de Klokkenberg in Breda

BREDA - Gaat er, na jarenlange leegstand en verval, eindelijk wat gebeuren met voormalig hartcentrum De Klokkenberg, het enorme complex in de bossen onder Breda?

De eigenaar van de Klokkenberg, de Eindhovense woningbouwvereniging Wooninc., bevestigt dat zich twee serieuze kandidaten hebben gemeld die het rijksmonument willen kopen. Beide hebben een bod uitgebracht.

De Eindhovense corporatie weigert op dit moment te vertellen om welke partijen het gaat. Ook over de exacte plannen die ze voor De Klokkenberg op tafel hebben gelegd, wil Wooninc. niks kwijt. Volgens opgave van de gemeente Breda mogen er onder andere appartementen in het voormalige ziekenhuis gebouwd worden.

Leeg sinds 2006

De Klokkenberg staat al sinds 2006 leeg. Na de sluiting van de hartkliniek in 2001, was er nog enkele jaren een particuliere kliniek in gevestigd. Maar na het vertrek van deze kliniek bleef de deur van het vermaarde sanatorium definitief dicht. Sindsdien is het complex steeds verder in verval geraakt.

De afgelopen tien jaar passeerden diverse plannen de revue om De Klokkenberg nieuw leven in te blazen. Meest concreet was het plan van de Eindhovense woonzorggroep Vitalis dat het complex in 2006 voor bijna 7 miljoen euro kocht. Vitalis liet De Klokkenberg voor 10 miljoen euro verbouwen om er een seniorencampus voor 440 ouderen van te maken.

Dat plan leed, door toedoen van fel protest van milieugroepen en de economische crisis die in 2009 uitbrak, uiteindelijk schipbreuk. Twee jaar geleden ging Vitalis op in Wooninc waardoor deze de nieuwe eigenaar werd van De Klokkenberg. Wooninc. probeerde vervolgens de Klokkenberg te verkopen, maar alle kandidaatkopers haakten af.

Het complex drukt sindsdien zwaar op de balans van de eigenaar die naar schatting vier ton per jaar kwijt is aan bewaking van het gebouw.

In samenwerking met indebuurt Breda