Kameraadschappelijk hangen de vliegers in de Rijsbergse lucht

VIDEORIJSBERGEN - De handen aan een lijn, starend naar zijn vlieger die hoog in de lucht de wind trotseert, roept de Britse vliegeraar Keith Boxell: ,,Rijsbergen? Daar willen we allemaal zijn. Het is een geweldig vliegerfestijn.”

Het is zaterdag, terwijl  tientallen jongens en meisjes afstormen op snoep dat uit de hemel op een Rijsbergs weiland wordt gedropt, staan verderop volwassen mannen en vrouwen als een kind zo blij te vliegeren. 

Pink Floyd

Daar pakken de Britten Steven Callighan, Jacqui Hindmarch en Peter Heayns hun vierkante vliegers op. Vormen een vliegermuur die op muziek van Pink Floyd dramatisch uit de lucht stort. En daar staat vliegervirtuoos Karl Longbottom zijn feeërieke Phoenixen op te laten. Tegen een lucht gevuld met wat er ook maar aan een touw in de wind kan hangen. Variërend van enorme walvissen tot een duiker die in de lucht lijkt te zwemmen op de golven van de wind. 

,,Prachtig  is het”, zeggen Kees en Janet uit Eindhoven. Hoewel het deze zaterdag en zondag de elfde keer is dat de Rijsbergse vliegerdagen plaatsvinden, waren ze er nooit eerder. ,,Zonde”, vindt Kees. ,,Het is geweldig. We hadden een soort dorpsfeestje verwacht. Maar dit is groots, internationaal. En wat een sfeer. Super-relaxed.” 

Vliegeraars laten tijdens de Rijsbergse vliegerdagen hun vliegersn op
Volledig scherm
Vliegeraars laten tijdens de Rijsbergse vliegerdagen hun vliegersn op © Edine Wijnands

Gin-tonic

Dat klopt, beamen de vliegeraars zelf. Uit acht landen zijn ze aan komen rijden, 280 deelnemers in totaal. Kamperend in caravan, tent en camper zijn ze het hele weekend in Rijsbergen. Zoals ze het vliegerseizoen trouwens op talloze plekken in Europa staan. ,,We zijn een soort familie die elkaar overal opzoekt",  zegt het echtpaar Karel en Tonny van der Sande uit Esp.

De sfeer is geweldig, zegt ook Karel en lacht:  ,,Overdag staan de vliegers in de lucht, maar je moet niet weten wat er allemaal gebeurt als het publiek weg is.” En hij en Tonny vertellen. Over de gezelligheid, over de Britten die met hun humor en gin-tonic de sfeer er goed in houden. En over vroeger, toen iedereen nog kinderen meenam.Zwervend langs vliegerfeesten. ,,Met mensen die allemaal dezelfde passie delen: het vliegeren.”

Kameraadschap

Vliegers boven Rijsbergen tijdens de Rijsbergse Vliegerdagen
Volledig scherm
Vliegers boven Rijsbergen tijdens de Rijsbergse Vliegerdagen © Edine Wijnands

Het is  een sociale groep, beschrijft Keits Boxell. ,,Heel kameraadschappelijk” Tekenend is de bank die voor zijn tent staat.  'Take a moment, remember absent friends’ is er in gegraveerd. ,,Die maakten we ter nagedachtenis van onze overleden vliegervrienden Pat en Ron Dell. We slepen hem overal mee naar toe. Zo zijn ze er nog een beetje bij.”

En, terwijl Jasmijn (8) en Thimo (7) uit Breda proberen uit te zoeken welke vlieger het mooist is, baalt organisator René Baremans stiekem een beetje van het weer. Toch? ,,Is het mooi te zien dat iedereen het naar zijn zin heeft.” 

Bankje ter nagedachtenis aan de overleden vliegeraars Pat en Ron Dell. Britse vliegervrienden sjouwen het mee naar alle festivals
Volledig scherm
Bankje ter nagedachtenis aan de overleden vliegeraars Pat en Ron Dell. Britse vliegervrienden sjouwen het mee naar alle festivals © Edine Wijnands

Zaterdagavond is er op het weiland aan de Tiggeltsestraat 13 bij de Rijsbergse vliegerdagen het ‘nachtvliegeren'. Zondag vanaf 10.00 uur zijn er ook nog tal van activiteiten. 

In samenwerking met indebuurt Breda