Volledig scherm
© Thinkstock

Justitie wil dader maïsmoord in Chaam voor 5 jaar terug de bak in

BREDA - Rijenaar Freddy T. (37) moet terug de cel in voor de zogenoemde maïsmoord uit 2006 in Chaam. Dat zei officier van justitie Sanne Nicolaes dinsdag in de rechtbank in Breda. Omdat hij vorig jaar betrokken zou zijn bij een enorm drugslab in Rijen, zou hij de vijf jaar die hij vervroegd vrij kwam alsnog moeten uitzitten.

Quote

Hij legde haar in een maisveld en is een mes gaan halen. Daarmee sneed hij haar keel door

Freddy T. werd in 2009 tot zestien jaar cel veroordeeld. Hij zat sinds 2006 vast en kwam in mei 2017 vrij, toen hij tweederde van die straf had uitgezeten. In december werd hij gepakt, omdat hij een drugslab zou hebben aan de Vincent van Goghstraat in Rijen. Dat was een enorm lab, er werden duizenden liters chemische grondstoffen gevonden. Ook lagen er vuurwapens.

Mes

Freddy T. was verantwoordelijk voor de dood van de Vlaamse Marita Schoenmakers (51) uit Turnhout. De twee kenden elkaar uit het Hells Angelscafé De Pitstop in Turnhout. T. was daar barman. Toen hij Schoenmakers een lift terug naar Nederland gaf, kregen ze in de auto ruzie. Daarbij heeft hij haar verwond. Hij legde haar daarop in een maïsveld bij Chaam en is een mes gaan halen. Daarmee sneed hij haar keel door.

Vader 

Of T. ook daadwerkelijk nog de 1947 dagen zal moeten uitzitten, bepaalt de rechtbank pas bij de uitspraak over het drugslab. Dat kan nog maanden op zich laten wachten. De rechtbank kan na een veroordeling voor de drugs ook bepalen dat T. slechts een deel van die vijf jaar moet uitzitten. Overigens is ook de vader van T. verdachte in de drugslabzaak.

De rechtbank liet vader Evert T. dinsdag vrij, vooral vanwege zijn slechte gezondheid. Freddy blijft wel vast. Hij geeft aan dat hij door criminelen zwaar bedreigd is om het lab te starten. In het strafdossier wordt gesproken over een motorclub.

Moord

Freddy T. heeft altijd ontkend dat hij de moord heeft gepleegd. In hoger beroep verklaarde hij, net als bij de rechtbank, dat zijn toenmalige vriendin José van E. het slachtoffer moet hebben vermoord. Zij was ook verdachte in deze zaak, maar is door de rechtbank vrijgesproken.

Wisselende verklaringen 

Het hof hechtte geen waarde aan dat verhaal. Het wees erop dat T. bij de politie steeds wisselende verklaringen heeft afgelegd. Hij heeft verscheidene mensen als dader aangewezen. T. heeft ook wel verklaard dat hij de Belgische zelf heeft vermoord. Hij deed dan bij de politie voor hoe het is gegaan. De manier waarop hij dat deed wijst op daderwetenschap, aldus het hof in 2009.

  1. Groep van 75 crossers luistert niet als politie ingrijpt in Bosschenhoofd, ‘onacceptabel gedrag’ gaat verder bij station Lage Zwaluwe

    Groep van 75 crossers luistert niet als politie ingrijpt in Bosschen­hoofd, ‘onaccepta­bel gedrag’ gaat verder bij station Lage Zwaluwe

    BOSSCHENHOOFD - Een groep van 75 crossende bestuurders en bijbehorend publiek is zaterdagmiddag van een braakliggend terrein bij vliegveld Breda International Airport weggestuurd. Ondanks dat samenscholen niet is toegestaan, werd dezelfde groep een paar uur later opnieuw gezien bij NS Station Lage Zwaluwe. Daar ging de illegale wedstrijd verder en stond er opnieuw een groep mensen toe te kijken.

In samenwerking met indebuurt Breda