Volledig scherm
Op de voorgrond Jürgen Loonen, met om hem heen enkele pijlers uit zijn sociale netwerk. Van links naar rechts: Maureen Prenen, Rien Dudok, Lida en Cees Loonen. © foto’s Ron Magielse/het fotoburo

Jürgen kan bouwen op Sovak-‘familie’ in Terheijden

TERHEIJDEN - Het nu 50-jarige Sovak was een voorloper in de opvang van mensen met een verstandelijke beperking. Niet in een inrichting op een gesloten terrein, maar gewoon in de wijk. Wonen als een verlengstuk van thuis.

In Terheijden, de hoofdzetel van Sovak, staat niemand er meer van te kijken. In het dorp wonen 250 mensen met een verstandelijke beperking; je komt ze overal tegen. Op straat, in de supermarkt, bij de voetbal of bij de judo.

Bekende client
Jürgen Loonen (42), met het downsyndroom, is een bekende cliënt – in Terheijden en ver daarbuiten. Wie naar muziekoptredens gaat in cafés als De Pub in Oosterhout, ziet Jürgen op of voor het podium, ‘gitaar spelend’ op een tennisracket. In Wagenberg kennen alle schoolkinderen hem als hulpconciërge en pleinwacht op de Elsenhof; hij fietst er dagelijks op zijn driewieler naar toe.

„Ze luisteren goed naar mij”, zegt Jürgen. „Denk maar niet dat er een propje papier buiten de vuilnisbak terecht komt”, lacht zijn persoonlijk begeleider Maureen Prenen.

De mensen van Sovak kozen Jürgen voor dit interview omdat hij goed kan praten – hoewel niet voor iedereen verstaanbaar – en omdat hij al 21 jaar bij Sovak woont.

„Jürgen staat model voor onze manier van werken”, zegt Lieveke Jespers, locatiemanager. „Hij heeft betrokken ouders en een groot netwerk, waardoor hij middenin de samenleving staat.”

Lees vrijdag meer in BN DeStem

In samenwerking met indebuurt Breda