Jubilerende basisschool Helder Camara helpt ouderen Zuiderhout

TETERINGEN - “Het delen van geluk zorgt voor dubbel geluk”, zegt basisschooldirecteur Bart van Kempen met trots. Daarom viert hij de vijftigste verjaardag van de school niet in een pretpark, maar in eigen dorp. Donderdagmiddag waren vijfentwintig leerlingen van groep 6B te vinden in Park Zuiderhout, om met zeven ouderen te gaan mozaïeken.

Volledig scherm
Leerlingen van basisschool Helder Camara in Teteringen knutselen samen met ouderen van Park Zuiderhout aan mozaïektegels, in het kader van het 50-jarig bestaan van de school. © Tom Hayes

De verschillende kleuren mozaïeksteentjes liggen al in bakjes klaar. De ouderen nemen plaats rond de tafels wachten rustig af tot de leerlingen binnen komen. Sommige leerlingen vinden het nog wat spannend, maar als ze eenmaal hun plekje hebben gevonden aan een tafel gaat het vanzelf. 

Gabriella (10) en Eline (9) zijn al de hele week op pad en hebben het naar hun zin. Gisteren zijn ze naar een Vlaamse schuur geweest, ingericht door de heemkundekring. Rachid (9) is van plan om de vlag van zijn vaderland Marokko te gaan maken. De ideeën worden uitgewisseld en de ontwerpen worden gemaakt.

Hulp bieden

Van Kempen vertelt: “De leerlingen van de groepen 6 tot en met 8 doen deze week bijvoorbeeld mee met activiteiten bij ouderen van stichting De Zonnebloem, of in Zuiderhout.  De groep 5-leerlingen zijn met de peuters van de kinderopvang naast onze school. De onderbouw is nog iets te jong voor, zij doen bijvoorbeeld wel mee aan een gezamenlijk optreden aan het einde van de week.”

De naam van de school is dan ook afkomstig van Dom Helder Camara. Deze priester stelde zijn leven in het teken van hulp bieden aan de armen en hulpbehoevenden. Deze hulp hoopt de school deze week ook te bieden aan onder andere ouderen. Van Kempen: “Volgende week maandag gaan we weer het normale ritme in, maar met de wetenschap dat delen van geluk zorgt voor dubbel geluk.”

Quote

De kinderen mogen vaker langskomen

Bewoonster Lotte Stadhouwers

Gezellig

De ouderen genieten. De 83-jarige Lotte Stadhouwers vindt het heerlijk zo met alle kinderen om haar heen. Ze zit naast haar man aan tafel en is een onderzetter aan het maken voor haar pannen. “Mijn kinderen hebben ook op deze school gezeten. Ik vind het enorm gezellig, van mij mogen de kinderen vaker langskomen. Gisteren heb ik de hele ochtend met een meisje gekletst tijdens de koffie-kletsochtend.” 

Morgen wordt de week afgesloten met een gezamenlijk optreden met alle leerlingen van de school, met hierop volgend een schoolfeest waar ook ouders en teamleden aanwezig zullen zijn.

In samenwerking met indebuurt Breda