Lievenshove, een van de 12 instellingen van Juzt in West-Brabant en Zeeland. De instelling werd recent gesloten.
Volledig scherm
Lievenshove, een van de 12 instellingen van Juzt in West-Brabant en Zeeland. De instelling werd recent gesloten. © Johan Wouters / Pix4Profs

Jeugdzorginstelling Juzt staat op omvallen: gemeenten springen bij met lening van 2,6 miljoen euro

update / videoDe financiële situatie bij jeugdzorgorganisatie Juzt is zo kritiek dat de gemeenten in West-Brabant  de instelling financieel te hulp schieten. Er is 2,6 miljoen euro aan noodsteun toegezegd.

Rode cijfers

Juzt schrijft al jaren rode cijfers. Oorzaak is volgens de leiding van de organisatie de decentralisatie van de jeugdhulp in 2015 toen de gemeenten verantwoordelijk werden maar veel minder geld tot hun beschikking kregen voor de jeugdzorg dan voorheen het Rijk.

“Sinds de decentralisatie kwam de focus in West-Brabant en Zeeland te liggen op de lichtere zorg", laat de organisatie vrijdag in een persbericht weten. “Juzt is juist gespecialiseerd in complexe en zwaardere zorg. De afgelopen jaren hebben we meerdere reorganisaties met krimp in personeel moeten doorvoeren. Echter, door onder meer de druk op de budgetten en onderbezetting in de jeugdzorgplus in combinatie met zware huisvestingslasten verkeert Juzt nu in een zorgelijke liquiditeitssituatie.”

Fusie

Om de financiële problemen het hoofd te bieden ging Juzt fusiegesprekken aan met Amarant, een andere zorgorganisatie die beter bij kas zit. Maar die onderhandelingen liepen op niets uit. Eind april vond daarop spoedoverleg plaats met de gemeenten over de acute problemen. Om tijdelijk de financiële situatie het hoofd te kunnen bieden hebben de gemeenten nu een lening verstrekt van 2,6 miljoen euro.

Scenario's

Juzt werkt op dit moment aan drie scenario's, te weten overname, het afstoten van verlieslatende activiteiten en de gecontroleerde overdracht van onderdelen. Uit het perbericht blijkt dat de instelling een voorkeur heeft voor dat laatste. Want: “De komende maanden werken we samen met de gemeenten aan een plan om de haalbaarheid van dat laatste scenario.”


1800 jongeren

Juzt biedt opvang aan 1800 jongeren in West-Brabant en Zeeland. De organisatie beschikt over twaalf instellingen in de regio waar jeugdigen met vaak ernstige gedragsproblemen worden opgevangen en behandeld. Juzt telt 470 voltijdsbanen.

In samenwerking met indebuurt Breda