Jeugdzorginstelling Juzt snijdt in jobs en diensten

Jeugdzorginstelling Juzt schrapt 20 van de 28 managementfuncties. Dat moet geld besparen en de werksnelheid verhogen. ,,Medewerkers bepalen straks zelf wat ze doen.''

Juzt, werkzaam in heel West-Brabant, heeft te veel managers, vindt directeur Wouter Groot. ,,We hebben drie à vier managementlagen. Dat werkt bureaucratie in de hand'', zegt hij. ,,Een medewerker moet voor sommige handelingen toestemming vragen aan meerdere mensen. Dat duurt te lang.'' Straks bepalen medewerkers zelf wat ze met hun cliënten doen. Sneller en effectiever dus, meent Groot.

Verantwoordelijkheid

Ook voor jongeren die op Juzt zijn aangewezen, veranderen zaken, voorspelt Groot. ,,Of we strenger worden? Nou, we gaan ze vaker aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Het niet zomaar laten lopen als ze bij ons iets kapot gooien bijvoorbeeld. Daarvoor is wel nodig dat medewerkers het gevoel hebben dat de organisatie ze steunt.''

Die jongeren zouden op hun beurt weer niet iedere keer met andere hulpverleners te maken moeten krijgen. ,,Dat betekent minder flexwerkers. Maximaal 10 procent.''

Om dat te bereiken, zal er iets moeten gebeuren aan het hoge ziekteverzuim, gemiddeld rond de 6 procent. Of dat meteen lukt?

,,Juzt reorganiseert al voor het derde of vierde jaar achtereen. Dan neemt het verzuim toe. Mensen zijn verandermoe.'' Ook de hoge uitstroom van medewerkers is volgens Groot slecht voor de stabiliteit. Hij wil zijn personeel een beter toekomstperspectief bieden, zodat het binnenboord blijft.

Niet rendabel

Juzt wil niet alleen afslanken, maar ook diensten afstoten. Groot: ,,We hebben drie locaties voor de opvang van kinderen van reizende en trekkende beroepsbevolking, zoals kermiskinderen. Daar wonen er elf. Dat is niet rendabel. Daarnaast zijn het kinderen die geen hulpvraag hebben, dus die horen hier helemaal niet thuis.''

Andere diensten breidt Juzt juist uit. Groot noemt als voorbeeld Don Bosco in Roosendaal. ,,Een laagdrempelige naschoolse opvang voor kinderen met problemen. Uitermate succesvol, dus waarom doen we dit niet meer?'' Juzt begint daarnaast met onder andere hulpverlening bij scheidingen.

De reorganisatie moet op 1 januari 2019 klaar zijn. Of er gedwongen ontslagen vallen, is nog niet duidelijk. Met vakbonden wordt onderhandeld over een sociaal plan. De ondernemingsraad van Juzt wil niet reageren op de plannen.

Volledig scherm
Wouter Groot: ,,We hebben drie à vier managementlagen. Dat werkt bureaucratie in de hand.''

Jeugdzorgorganisatie Juzt kwam eind vorig jaar in het nieuws omdat het in grote financiële problemen verkeerde. Daarover was zij in conflict geraakt met negen gemeenten: Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert.

Water bij de wijn

Volgens Juzt omdat de gemeenten te weinig betaalden, volgens de gemeenten omdat Juzt de zaken intern niet op orde had. ,,We hebben allebei water bij de wijn gedaan'', zegt Groot. ,,Nu zijn er andere prijsafspraken en ik heb onze schadeclaim over 2016 ingetrokken. Daarmee verliezen wij veel geld, maar ik heb er vertrouwen in dat we kunnen blijven. Ook in West-Brabant-West, als daar weer voor meerdere jaren wordt aanbesteed.''

Om hoeveel geld het gaat, zegt Juzt niet , maar uit de jaarrekening 2016 blijkt dat 4,2 miljoen euro is gereserveerd voor oninbare vorderingen; voor het grootste deel ontstaan door die weggevallen claim.

Verder heeft Juzt subsidie aangevraagd bij de Transitie Autoriteit Jeugd, die instellingen helpt die in geldnood verkeren door de overgang van jeugdzorg van provincies naar gemeenten. Juzt denkt 13,3 miljoen euro nodig te hebben om de periode tot 2019 te overbruggen.

In samenwerking met indebuurt Breda