Volledig scherm
Esther Overweter en Jos van Nunen zijn onlangs aangetreden als bestuurder bij jeugdorganisatie Juzt. © ron magielse / pix4profs

Jeugdzorginstelling Juzt schrapt zestig banen; gedwongen ontslagen zijn onvermijdelijk

BREDA – Meer managers eruit voor behoud dienstverlening Juzt. Daarnaast snijdt de organisatie fors in haar vastgoedbezit. De bezuinigingen zijn volgens Jos van Nunen, voorzitter van de Raad van Bestuur, noodzakelijk om in de toekomst met een gezonde bedrijfsvoering jeugdhulp en vrouwenopvang te kunnen uitvoeren.

Tijdens personeelsbijeenkomsten, eerder vandaag en morgen, krijgt het personeel van Juzt te horen wat het nieuwe reorganisatieplan inhoudt. ‘Flink aangepast’ en ‘met instemming van de Raad van Toezicht’, aldus Van Nunen.

“Het aantal banen dat geschrapt wordt blijft met zestig hetzelfde. De verandering zit in het soort functies dat komt te vervallen. In de eerste versie zouden enkele dienstverleningen van Juzt verdwijnen. Ook zouden er meer hulpverleningsmedewerkers weg moeten. Het nieuwe plan richt zich juist behoud van deze medewerkers en behoud van alle diensten. Om dit te bereiken moeten er meer managementfuncties komen te vervallen.”

Dat is niet de enige grote aanpassing. Ook wil de organisatie snijden in haar vastgoedbezit. Welke panden en welke locaties is nog niet bekend. “Dit wordt onderzocht. Sommige panden gaan in de verkoop. Bij enkele panden kijken we naar de mogelijkheid om ze (deels) te verhuren. Bijvoorbeeld de panden met de kleinere opvangruimtes. Deze worden nu onder meer gebruikt voor de opvang van alleenstaande, minderjarige vreemdelingen. Deze dienst blijven we verlenen, maar er is minder vraag naar omdat er simpelweg minder zijn overgestoken de laatste jaren”, aldus Van Nunen.

Gedwongen ontslagen

Met de vakbonden is begin deze maand een sociaal plan ondertekend. In dit plan zijn afspraken gemaakt over van werk naar werk-begeleiding en over al dan niet gedwongen vertrekregelingen. Bij Juzt, werkzaam in Brabant, Zeeland en Zuid-Holland, werken meer dan vijfhonderd mensen (520 fte's). De instelling probeert gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen. “Dit zal echter voor een deel onvermijdelijk zijn”, aldus Van Nunen. 

Woensdag 14 maart wordt het plan gepubliceerd op intranet. Van Nunen: “Vervolgens peilen we op 1 april het personeelsbestand. Dit gebruiken we als uitgangspunt om te kijken welke medewerkers weg moeten of een andere functie moeten kiezen.”

Specialistisch

Juzt is een specialistische zorgaanbieder voor jeugd en gezinnen in deze regio. Daarnaast verzorgt de instelling opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen. En Juzt is samen met Safe verantwoordelijk voor de opvang van vrouwen (met hun kinderen) in crisissituaties in West-Brabant en Zuid-Holland-Zuid. Van Nunen: “Ondertussen blijven we gewoon doorwerken. We laten onze cliënten niet in de kou staan.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Heeft NAC voldoende progressie getoond om vertrouwen te hebben in directe handhaving?

Heeft NAC voldoende progressie getoond om vertrouwen te hebben in directe handhaving?

  • Ja (57%)
  • Nee (43%)
284 stemmen