Volledig scherm
Cas Oerlemans (15) en Eva Herklots (16) uit Breda

Jeugd en ouders reageren op filmpje op internet: 'Het is normaal om de hele dag alles te filmen'

BREDA/OOSTERHOUT - Het geruchtmakende filmpje van een 17-jarige jongen uit Oosterhout die een dronken jongen sloeg in Breda zorgt voor hoop commotie.De Oosterhouter moet 31 januari voor de rechter verschijnen. De 20-jarige filmer uit Breda wordt op 9 januari verwacht bij een hoorzitting van het Openbaar Ministerie. Het slachtoffer heeft zich gemeld bij de politie, maar heeft vooralsnog geen aangifte gedaan.


Over de mishandeling zijn de jongeren unaniem: dat hoort niet. Maar een incident filmen, dat klinkt de jongeren niet gek in de oren. "Het is heel normaal om de hele dag door alles te filmen", zegt de 16-jarige Tony Bol uit Oosterhout. "Als er iets aan de hand is, dan zie je dat iedereen als eerste zijn telefoon pakt", merkt Bol. "Je mobiel is heel snel gepakt", zegt ook de 15-jarige Cas Oerlemans uit Breda.

Online
Maar online zetten: dat is een brug te ver. "In onze vriendengroep plaatsen we dit soort dingen niet op internet", zegt de 16-jarige Oosterhouter Fabian van Waterschoot. De jongeren spreken van regels: "Ik overleg met mijn vrienden wat er op de sociale media mag komen", zegt de Bredase Eva Herklots (16).

Zoiets op Dumpert plaatsen is 'niet cool': "Als je zoiets op internet zet, is iedereen zich daar bewust van." Ze beseffen wat de consequenties zijn. Fabian: "Als het maar privé blijft. Een grappig filmpje van iemand op zijn Instagram als hij jarig is, dat gebeurt wel. Maar we letten echt wel op dat het niets belastends is."

Mishandeling
De mishandeling trok ook grote aandacht vanwege de moeder van de dader: die gaf haar eigen zoon aan bij de politie, toen ze de videobeelden online zag. "Terecht", zegt Eva. "Hij heeft wel een misdrijf gepleegd", zegt Cas stellig. "Weet je hoeveel pijn maat 44 doet?" zegt een lachende Tony. "Mijn vader zou zijn schoen naar mijn hoofd gooien als ik zoiets zou doen. En me daarna meeslepen naar de politie."

Ditzelfde zouden een groot deel van de ouders ook doen. „Meteen. Of samen of alleen” , zeggen twee Oosterhoutse dames over hun kinderen van 16 jaar oud. Angelica ten Napel (38) uit Oosterhout: „Bij mijn zoon van tien zie ik dat het maken en bekijken van filmpjes dagelijkse kost is.

„Maar als hij ooit zoiets zou doen, dan zitten daar consequenties aan.”

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

Volledig scherm
Fabian van Waterschoot (16) en Tony Bol (16) uit Oosterhout

In samenwerking met indebuurt Breda