'Je kunt pas liefhebben als je jezelf liefhebt'

valentijnsdagValentijnsdag, de dag van de liefde. En dan ga je met de billen bloot. Zoals dat in de liefde gaat. Niet iedereen is een fotomodel, maar elk lijf mag worden gezien, vindt de Stichting Bo. Daarom sieren vandaag opvallende blootposters Breda. 

Zestig aanmeldingen kreeg Esmée Boesveld van Bo Breda naar aanleiding van haar oproep. Ze zocht mensen die voor het project L!JFL!EF naakt op de foto wilden. Veel meer dan ze had verwacht, zegt ze. Man, vrouw, dik, dun, jong, oud en een diversiteit aan kleur. Zij sieren vandaag, Valentijnsdag, de dag van de liefde, het Bredase straatbeeld. Bloot.

,,We willen de mensen aan het denken zetten: heb jij je lijf wel lief", legt Boesveld uit. Geen inmenging van Photoshop of andere fotobewerkingsprogramma's: het naakte lichaam zoals het is, met al zijn imperfecties. Want dat mag gezien worden, vindt Bo Breda. Wel zijn de lichamen 'door elkaar' op de posters gezet.

Imperfecties

Op verschillende plekken in Breda hangen vandaag deze posters.
Volledig scherm
Op verschillende plekken in Breda hangen vandaag deze posters. © nvt

Twee van de vrouwen die zichzelf bloot geven, zijn Maritte Mittelmeijer (56) en Jolanda Stam (49) uit Capelle aan den IJssel. ,,Ik zie heel veel mensen om mij heen die moeite hebben met hun uiterlijk. Ze willen niet naar het strand of naar de sauna. Uit gêne. Ik vind dat je trots moet zijn op je lijf", legt Mittelmeijer uit. 

Door borstkanker is bij haar een borst afgezet. ,,Dit ben ik, dat wil ik laten zien. Het lijkt wel of het erger is dat je een borst kwijtraakt dan een arm of een been. Het is beide rot, maar je moet door.”

Quote

De meeste mensen zien er na verloop van jaren toch zo uit? Ja, na verloop van tijd gaat de zwaarte­kracht inderdaad meespelen.

Jolanda Stam
Volledig scherm
© nvt

Stam vertelt een uitgezakte buik te hebben en overgewicht. ,,Maar zeg. De meeste mensen zien er na verloop van jaren toch zo uit? Ja, na verloop van tijd gaat de zwaartekracht inderdaad meespelen." 

Het stel vindt het uitgangspunt van dit project interessant: laat de imperfectie zien. Voor Stam was er wel een drempel: haar 18-jarige dochter gaat in Breda naar school. ,,Die vindt alles dat ik doe gek of gênant. Maar ja, niet alleen zij zal me zien. Haar vriend en haar klasgenoten ook, dat was een lastige afweging.”

Confronterend

Volledig scherm
© nvt

De Bredase Stichting Bo neemt het op voor minderheidsgroeperingen in de breedste zin van het woord, doet. Bo gelooft in 'diversiteit en de acceptatie van alle identiteiten', zoals Boesveld het formuleert. ,,Bij dit project wilden we zoveel mogelijk variatie.'' Uiteindelijk zijn veertien mensen gefotografeerd, zeven mannen en zeven vrouwen.

De jongste is 25, de oudste eind 70. ,,Je zag dat ieder lichaam een eigen strijd heeft. Daarom willen we het laten zien. Dat kan confronterend voelen, maar dat is niet erg. Het is de dag van de liefde. En is het niet zo dat je alleen lief kunt hebben als je jezelf liefhebt?"

Volledig scherm
© nvt

In samenwerking met indebuurt Breda