Volledig scherm
PREMIUM
Jan Kemps voor de stand bij de Voedselbank © S Vanbeek

Jan leerde op zijn 57ste lezen en schrijven: 'Ik heb toen voor het eerst een liefdesbrief geschreven'

Hartje BredaJan Kemps (62) was 57 jaar, toen hij de knoop doorhakte en de telefoon pakte. Kemps kon 'wel een beetje lezen', maar met schrijven had hij al zijn hele leven de grootste moeite. Daar ging hij wat aan doen: terug naar de schoolbanken. ,,Ik heb mijn vrouw vervolgens een liefdesbrief geschreven. Mijn eerste ooit." Vrijdag stond Kemps als taalambassadeur en ervaringsdeskundige bij de Voedselbank in Breda. 

Daar staat een stand van Stichting ABC en het Taalhuis. Voor het eerst: ,,Hier komt nu eenmaal de doelgroep, dat weten we", legt Erwin Oranje van de Voedselbank uit. Het doel: de drempel der laaggeletterdheid verlagen. Oranje: ,,Er hangt nog altijd een zweem van schaamte, die proberen we echt weg te nemen." Met die schaamte liep Kemps ook al die tijd rond, erkent hij. ,,En nu is er zo'n last van me afgevallen. Je bewijst jezelf echt een enorme dienst door er echt mee aan de slag te gaan."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda