Volledig scherm
© ANP/Ramon van Flymen

Ja-ja-sticker tegen reclamefolders in Zundertse brievenbussen

ZUNDERT - Zundert voert, als het aan de meerderheid van de gemeenteraad ligt, een ja-ja sticker in.

Dat betekent dat inwoners in principe geen reclamefolders en huis-aan-huis-bladen ontvangen. Alleen als zij een ja-ja-sticker op de brievenbus plakken, krijgen ze het papier wel. 

Dinsdagavond stemde de raad, op Lokaal Perspectief en OPZ na, in met een voorstel dat D66 met steun van het CDA en Dorpsbelangen indiende. 

Papierverspilling

Met de ja-ja-sticker hoopt D66 papierverspilling tegen te gaan. Uit (landelijke) onderzoeken blijkt dat slechts 35 procent van de reclames die in de bus worden gegooid, wordt gelezen. ,,De invoering van de sticker kan dus al snel een besparing in Zundert opleveren van jaarlijks zo'n 100 ton papier", aldus D66. Bovendien: ,,Zijn de folders ook online te lezen.”

Hoewel wethouder Johan de Beer op zich achter het idee staat, wilde hij liever advies afwachten van de VNG, de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Die is namelijk volop met het onderwerp bezig. 

Maar het één sluit het ander niet uit, oordeelden de voorstanders van de sticker. De gemeente Zundert gaat nu verder uitzoeken wat er bij invoering komt kijken. 

In samenwerking met indebuurt Breda