Volledig scherm
Jazzfestival 2018 © Foto: Ramon Mangold

Is Jazzfestival Breda immaterieel erfgoed?

pollBREDA - ,,Dit is geen duister stuk. Ik word er juist enthousiast van.’’ Met die uitspraak verwoordde D66-raadslid Maddy van Hemel donderdagavond het breed gedragen gevoel van de gemeenteraad van Breda over de inhoud van de nieuwe erfgoedvisie ‘Grondstof voor de toekomst’.

Quote

Ik vraag me af of het jazzfesti­val wel zo uniek en bijzonder is. Maar ik ga er even over nadenken.

Marianne de Bie, Wethouder Cultuur Breda

Wethouder Marianne de Bie (Cultuur, D66) kon tevreden zijn. Haar plan om meer werk te maken van de verhalen achter de monumenten in Breda vindt een breed draagvlak in de raad. Tijdens een bijeenkomst op het stadhuis was dan ook weinig kritiek te horen. Wel vroeg Monica Tecklenburg (GroenLinks) of er bij de restauratie van bijvoorbeeld de Grote Kerk gebruik kan worden gemaakt van duurzame materialen. De Bie zei dat ze dat prima vindt. Overigens wordt de Bredase icoon al gerestaureerd met zogeheten biobased-materiaal. Dat moet, want anders geeft het Rijk geen subsidie.

Poll

Jazzfestival Breda is immaterieel erfgoed

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
462 stemmen

Hans Mesman (50Plus) vroeg zich af of het jazzfestival niet kan worden benoemd tot ‘immaterieel erfgoed’. Eerder had De Bie laten weten dat bijvoorbeeld het ‘Avondje NAC’ die titel zeker waard is. Maar wat betreft het jazzfestival is ze terughoudender: ,,Ik vraag me af of het jazzfestival wel zo uniek en bijzonder is. Maar ik ga er even over nadenken.’’

‘Iets historisch’

Dat gaat ze ook doen over het idee van D66-raadslid Van Hemel om ‘iets historisch’ te laten zien bij de Gasthuispoort, op de hoek van Catharinastraat en Vlasak. Dat hoeft overigens niet per se een kopie te zijn van de fundamenten van de echte Gasthuispoort. Die waren tot de verbouwing van dit stuk van de binnenstad nog zichtbaar, maar zijn enkele jaren geleden verwijderd.

Met die toezeggingen op zak hoefde De Bie haar erfgoedvisie verder niet te verdedigen. De raad kan er prima mee uit de voeten en beschouwt het als een hamerstuk waar geen debat meer over gevoerd hoeft te worden.

In samenwerking met indebuurt Breda