Is appen het nieuwe roken? Deze Bredanaar schreef er een boek over
BREDA - We zijn app-verslaafd. Bredanaar Rens van der Vorst schreef er een vrolijk boek over, genaamd ‘Appen is het nieuwe roken’.
Delen per e-mail
Je zit in een restaurant en je tafelgenoot gaat even naar de wc. Wat doe je? WhatsApp, Facebook en Instagram checken natuurlijk. Als je tafelgenoot weer zit, ben je eigenlijk teleurgesteld dat je het filmpje van de slapende kat die van de tv dondert, niet af hebt kunnen kijken.
Moeizame relatie
We kijken tussen de 90 en 160 minuten per dag naar onze telefoon. Luisteren naar muziek of navigeren valt daar niet eens onder. Zelf heeft Van der Vorst, hoofd IT Innovatie bij Fontys Hogescholen, daar een grens aan gesteld. Hij heeft alle 'onnodige' apps van zijn telefoon verwijderd. “Ik heb Facebook verwijderd, Twitter en LinkedIn heb ik alleen op mijn laptop en ik ben gestopt met WhatsApp. Dat ik geen WhatsApp heb, moet ik vaak uitleggen.”
De Bredanaar heeft naar eigen zeggen een moeizame relatie met zijn smartphone. “Ik ben gevoelig voor het continu checken van mijn telefoon. Om mezelf te beschermen, ben ik er drie jaar geleden mee gestopt.” Dat heeft ook voordelen, want sindsdien krijgt hij als coach van het voetbalteam van zijn zoon veel minder afmeldingen. “Bellen is een grotere stap dan afmelden via WhatsApp.”
Smombie
Naast zijn docentschap is Van der Vorst technofilosoof en bestudeert hij de relatie tussen mens en technologie. Daarom heeft hij een lijst aan artikelen, boeken en onderzoeken gelezen. Toen hij stuitte op de vergelijking met roken, was het boek in twee maanden geschreven. “Oké, ik geef toe, van appen ga je niet dood. Tenminste, zo lang je het niet in het verkeer doet. In de jaren zestig rookte negentig procent van de mensen. Ondertussen houden we rekening met elkaar, steken niet zomaar overal meer een sigaret op. Maar midden in een gesprek pakken we wel onze telefoon erbij. Daar wordt het gesprek niet beter van.”
Zo zijn we, volgens de Bredanaar, continu aan het ‘mee-appen’. Als je moet uitwijken op het voetpad voor een zigzaggende smombie (smartphone zombie) of het stoplicht dat op groen springt maar degene voor je te druk aan het appen is. “Apps zijn verslavend, net als nicotine. Ze worden ook zo ontworpen dat je er zo veel mogelijk tijd gebruik van maakt. We zijn eigenlijk slachtoffers, want waarom staat bij WhatsApp niet standaard het geluid uit als je een bericht krijgt? Dat moet je zelf instellen. De app moet eigenlijk naar jouw gedrag kijken en zich daaraan aanpassen.”
Weetjes en feitjes
Van der Vorst vindt niet dat we geen gebruik meer moeten maken van onze smartphone, maar hij vindt dat we het beter moeten doen. En dat heeft hij niet opgeschreven met een wijzend vingertje, maar als een vrolijk boek dat vol met weetjes en feitjes staat. “Wist je bijvoorbeeld dat WhatsApp pas gebruikt mag worden vanaf dertien jaar? Terwijl bijna elke groep acht tegenwoordig een groepsapp heeft. Eigenlijk is dat dus illegaal. Ik wil niet dat we daarmee stoppen, maar we moeten meer nadenken over onze relatie met technologie.”
Het boek is volgens de schrijver dan ook niet commercieel bedoeld. Het is te koop via Bol.com, maar ook gratis digitaal te lezen. "Van dit boek moet je helemaal niets. Als je minder of anders wilt appen, staan er suggesties in. Wil je dat niet, maar wil je alleen meer weten over je favoriete hobby, dan is dat ook goed. Leg het op de wc of naast je bed in plaats van je telefoon."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Drukte in Park Valkenberg in Breda: vier aanhoudingen voor opruiing en plegen van geweld
BREDA - De politie heeft zaterdagavond vier personen aangehouden naar aanleiding van de aanhoudende drukte in het Valkenbergpark in Breda. Een van de aangehouden verdachten is aangehouden voor opruiing, een voor het verstoren van de openbare orde en twee voor geweldpleging tegen ambtenaren in functie. De personen in kwestie zijn allemaal mannen. -
PREMIUM
Dikke boete voor open terras in Breda? Advocaten helpen horeca met bezwaarprocedure
BREDA - Horeca-ondernemers die zich dinsdag aansluiten bij het landelijke protest door hun terrassen te openen, hoeven boetes van 4000 euro niet zomaar te slikken. Dat vindt een tweetal advocatenkantoren in Breda, dat de ondernemers wil steunen met gratis juridische informatie. ,,De bezwaarschriften zijn al deels ingevuld.” -
jong in...
Raketlanceringen bekijken: de coronaproof hobby van Leon: ‘Mijn naam staat op Mars’
TETERINGEN - Hoe is het om op te groeien in West-Brabant? Waar houden jongeren zich mee bezig? We laten hen op deze plek aan het woord. Vandaag Leon van der Sar (17) uit Teteringen. -
Kantoren bij NAC-stadion zijn niet de toekomst, dus laat klimhal maar komen
BREDA - De directe omgeving van het NAC-stadion en de Stada Stores in Breda is geen succesvolle plaats voor de vestiging van kantoren. Voor burgemeester en wethouders is er dan ook geen reden om bezwaar te maken tegen de bouw van een klimcentrum aan de Stadionstraat. -
Botsing in raad Breda over beoogde bedrijvenlocaties, Bavel-Zuid en Rithmeesterpark II
BREDA - De oppositie in Breda komt in botsing met de coalitie over potentiële bedrijvenparken in de stad. Dat bleek donderdagavond tijdens de zoveelste raadssessie over de zogeheten ‘versnellingsopgave werklocaties’. De SP en het CDA zetten de hakken in het zand en zien er niets in om Bavel-Zuid en Rithmeesterpark II nu aan te wijzen als mogelijke bedrijvenspots.
-
PREMIUM
Corona ‘verjaart’ op 27 februari, maar patiënt nul was er al eerder
Een ‘verjaardag’ die we liever niet hadden willen vieren. Vandaag een jaar geleden, op 27 februari 2020, werd de eerste Nederlander positief getest op het coronavirus: patiënt nul uit Loon op Zand. Maar de échte patiënt nul komt volgens de GGD West-Brabant uit de gemeente Altena: de destijds 49-jarige Lea Kant uit Nieuwendijk. Zij lag al sinds 21 februari op de ic. -
PREMIUM
Deze jongeren hebben het moeilijk in coronatijd: ‘Ik lig heel de dag in bed op een slechte dag’
Door corona gaat het bergafwaarts met de gemoedstoestand van veel jongeren. Het wegvallen van structuur, geen school, dagbesteding of sport: dat zorgt voor problemen bij hen. Paniek, angst en depressiviteit zijn het gevolg. BN DeStem sprak met twee jongeren die het moeilijk hebben. -
Primeur voor Blind Walls Gallery in Breda: eerste outdoor audiogids in vier talen
BREDA - Blind Walls Gallery in Breda krijgt als eerste kunstproject in Nederland een outdoor audiogids in vier talen. Hierbij krijgt de bezoeker via een klein kastje op de muur bij een aantal muurschilderingen toegang en hoort zo via de mobiele telefoon het verhaal achter de Blind Wall.
In samenwerking met indebuurt Breda