Inwoners centraal in coalitieakkoord van nieuw Zunderts college
ZUNDERT - Helder, transparant, open, respectvol. ONPL, CDA en D66 zijn duidelijk. Als nieuw Zunderts college streven ze naar een open en eerlijke bestuurscultuur. Dat staat in het coalitieakkoord.
Twee van de drie partijen in het nieuwe Zundertse gemeentebestuur, zitten voor het eerst in het college: ONPL en D66. Zij weten hoe moeilijk het kan zijn om als kleinere politieke partij iets voor elkaar te krijgen. Niet voor niets wordt in het coalitieakkoord gesteld dat voorstellen van die partijen een serieuze benadering verdienen.
Dat past bij wat het college wil. De kloof tussen politiek en gemeenschap moet zo klein mogelijk zijn. Inwoners moeten zich gehoord voelen. Niet alleen via hun volksvertegenwoordigers, ook direct. Bewoners die zich tot de gemeente wenden, moeten snel duidelijkheid krijgen over wat er met hun opmerkingen gebeurt.
Raadsbrede thema's
Een goede dienstverlening is belangrijk, aldus het nieuwe college. Die dienstverlening is dan ook aangewezen als één van de drie ‘raadsbrede thema's’: drie onderwerpen waarvan alle politieke partijen in Zundert vinden dat ze snel moeten worden aangepakt.
Nog zo’n thema is het buitengebied. Om dat leefbaar te houden is een groot overstijgend plan nodig waarin aandacht is voor al die uitdagingen die er van invloed op zijn. Variërend van de klimaatproblemen en de dreigende ondermijnende criminaliteit tot recreatie, wonen en ondernemen. Eind dit jaar moet al bedacht zijn hoe Zundert daarmee aan de slag gaat. Voortbordurend op de ervaringen uit de pilot Vitaal Buitengebied.
Zuidelijke verkeersontsluiting
Als derde raadsbrede onderwerp is de zuidelijke verkeersontsluiting aangewezen. Bedoeling is dat over vier jaar de raad een tracé heeft bepaald voor deze weg aan de rand van Zundert.
Naast deze drie onderwerpen, richt het college zich op een aantal prioriteiten die in het coalitieakkoord zijn gebundeld in een viertal programma's. Zo vindt het bestuur het belangrijk om te werken aan een dienstverlenend en betrokken Zundert, waarbij de inwoner centraal staat.
Bushalte Veldstraat
Zundert moet bovendien ‘aantrekkelijk en ondernemend’ zijn. Met groene dorpskernen, genoeg woningen voor met name ook jongeren, een fijn ondernemersklimaat en met oog voor duurzaamheid, het milieu en verkeersveiligheid. Er wordt een lobby gestart om de bushalte uit de Veldstraat weg te krijgen.
Daarnaast wordt gewerkt aan een ‘sociaal en vitaal’ Zundert’ waar iedereen kan meedoen, aandacht is voor sport, cultuur en onderwijs en met preventieve maatregelen problemen op verschillende vlakken worden tegengegaan. Tot slot zet het nieuwe college in op een ‘Veilig en weerbaar Zundert’.
De raad spreekt dinsdagavond over het coalitieakkoord.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Avans-lector Godelieve Spaas werkt met films aan de economie van morgen: ‘Ik weet niet hoe het wél moet, maar ik kan wel helpen’
Breda -
Uitvinder Rainboow gaat in beroep: ‘Ik voel me gepiepeld’
RAAMSDONKSVEER - Edwin Slegt van Color Metaaldesign uit Raamsdonksveer spant een hoge beroep aan over de Rainboow, een uitklapbaar reclamebord langs een voetbalveld dat simpel in een regenoverkapping verandert.Etten-Leur -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
PREMIUM
Van Drags of Anarchy tot een filmvoorstelling, Breda viert de Pride Maand
Breda -
-
-
PREMIUM
Laatste waarschuwing voor NAC: nog één keer over de schreef, dan thuis zonder publiek
De NAC-supporters zijn gewaarschuwd. De volgende keer dat zij zich in de ogen van de KNVB niet gedragen zoals de voetbalbond voorschrijft, bestaat de kans dat de club een wedstrijd achter gesloten deuren moet spelen.Breda -
PREMIUMamateurvoetbal
TSC moet heel het land door in jacht op promotie: ‘Zo kom je nog eens ergens’
Je moet er wat voor over hebben om te promoveren. Eerder vrij regelen om op tijd te vertrekken, onderweg samen eten en spelen tegen onbekende ploegen uit heel het land. TSC staat in de nacompetitie voor een logistieke puzzel. ,,Gelukkig hebben we meedenkende werkgevers.”Oosterhout