Volledig scherm
Eerder dit jaar protesteerden Bredase chauffeurs tegen het taxivignet dat met carnaval wordt gebruikt. © Johan Wouters

Invoering Bredaas taxikeurmerk vertraagd

BREDA -Het is vrijwel uitgesloten dat komende carnaval in Breda met een taxikeurmerk kan worden gewerkt. Daardoor blijft het voor chauffeurs van buiten de stad relatief makkelijk om met carnaval in Breda te opereren.

De gemeente en taxibranche zijn het er nog niet over eens hoe het keurmerk wordt opgezet. Het keurmerk is primair gericht op verbetering van kwaliteit. Maar omdat er ook een certificaat stads- en stratenkennis aan hangt, is bijkomend gevolg dat vrijwel alleen chauffeurs uit de regio Breda een keurmerk krijgen.

Ritten weigeren

De aanwezigheid van de vele taxi's van elders bij grote evenementen als carnaval en het jazzfestival is een doorn in het oog van Bredase chauffeurs. De chauffeurs van elders zorgen niet alleen voor extra concurrentie maar een deel van hen zou ook korte ritten ritten weigeren en onjuiste tarieven hanteren.

Om zaken op standplaatsen te reguleren bij grote evenementen werkte de gemeente de afgelopen jaren met een taxivignet, maar daar was relatief makkelijk aan te komen, ook voor niet-Bredase chauffeurs. De Bredase chauffeurs willen daarom een (strenger) keurmerk. Om hun eisen kracht bij te zetten, waren er begin dit jaar protesten en een wilde staking.

Tijdspad

Gemeente en branche zijn daarna om de tafel gaan zitten met als doel dit jaar het keurmerk te regelen. Deze week bleek dat ze het nog steeds niet eens zijn. Het eerder opgezette tijdspad dat er op was gericht met carnaval het keurmerk operationeel te hebben, kan daardoor niet gevolgd worden.

De branche vindt onder andere dat de cursussen die chauffeurs moeten volgen voor het keurmerk te uitgebreid en duur zijn. "De chauffeurs willen een afgeslankt pakket," aldus Henk-Jan Albricht van het Taxi Collectief. Ook hebben ze grote twijfels bij het plan om voor de regulering van het vignet aan te sluiten bij een stichting uit Den Bosch.

Keurmerk light

"De ambitie blijft om een voorstel aan de gemeenteraad voor te leggen vóór eind van het jaar. Daarna is nog enige tijd nodig voor de daadwerkelijke invoering. Of we carnaval halen, moet de tijd uitwijzen," zegt een gemeentewoordvoerster. De andere opties voor carnaval 2018 variëren volgens haar van 'niets reguleren' tot een ‘taxikeurmerk light’.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda