Volledig scherm

Investering in Brouwerij De Drie Hoefijzers Breda

DEN BOSCH / BREDA - De provincie Noord-Brabant, gemeente Breda en het Nationaal Restauratiefonds gaan samen investeren in de restauratie en herontwikkeling van Brouwerij De Drie Hoefijzers in Breda. De drie partijen doen dat in de vorm van een lening van ieder 1,37 miljoen euro aan de initiatiefnemer, TTRR. Na eerdere toezegging van Breda en het Restauratiefonds heeft nu ook de provincie dit besluit genomen. In de rijksmonumentale brouwerij komt een multifunctioneel concept voor werken, wonen en horeca.

Bierbrouwerij ‘De Drie Hoefijzers’ is één van de meest kenmerkende panden in Breda met een rijke historie. In dit monument was een van de belangrijkste brouwerijen van Nederland gevestigd.

Het brouwhuis is een rijksmonument en een 'prachtig' gebouw met belangrijke onderdelen, die door het huidige plan van TTRR bewaard blijven. Verder is het een cultuurhistorisch voorbeeld van een brouwerij nabij waterbronnen en een spoorweg. Ook is de waarde van het ensemble van belang als voorbeeld van een industrieel complex van rond de eeuwwisseling (kantoor, brouwerij, mouterij, schoorsteen), waarvan er nog maar weinig over zijn. In Brabant verdween met de ambachtelijke bierproductie het aanbod van echt “Brabants” bier.

Het pand biedt als industrieel erfgoed mogelijkheden voor een nieuwe binnenstedelijke ontwikkeling, heet het. TTRR is al gestart met de restauratie en herontwikkeling van het monument tot een multifunctioneel concept voor werken, wonen en horeca, dat gebruik maakt van de historische uitstraling. Met de nieuwe middelen kan het project op hoog niveau worden afgerond.

Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): "Er zijn heel veel redenen waarom de provincie hier heel graag met de gemeente Breda en het Restauratiefonds de initiatiefnemer TTRR ondersteunt. Bovenal, vanuit mijn portefeuille gezien, de waarde van het erfgoed in dit gebied. Met ons nieuwe erfgoedbeleid ‘de verhalen van Brabant’ vertellen we de geschiedenis van onze provincie. En het Brouwhuis Breda speelt een belangrijke rol in de verhalen van innovatief Brabant, de industriële ontwikkeling in onze provincie. Maar erfgoed moet daarbij ook een nieuw en passend gebruik vinden. Het is daarom zo mooi dat we samen met andere partijen deze bijzondere plek weten te behouden, juist door het een nieuwe toekomst te geven.“

Ook de gemeente Breda is blij met de samenwerking. Cultuurwethouder Marianne de Bie van Breda: ''De ontwikkelingen in de Spoorzone hebben waarde op het gebied van ruimtelijke inrichting, economie en mobiliteit. Het gaat om een goede combinatie van high tech en high touch op Bredase schaal. Dit is een boeiende plek om economie en leefbaarheid een extra stimulans te geven en nieuwe stedelijkheid aan de stad én aan de provincie toe te voegen.''

In samenwerking met indebuurt Breda