Volledig scherm
Homo's die met gearmd over straat lopen, worden met regelmaat lastig gevallen.

'Intimidatie homo's op straat direct bekeuren'

BREDA  - Politie en boa's moeten in Breda meer mogelijkheden krijgen om mensen aan te pakken die anderen op straat intimideren of lastig vallen.  

Met dat doel wil de VVD de Algemene Plaatselijk Verordening (APV) aanpassen in Breda. VVD-raadslid Rick Zagers heeft daartoe een initiatiefvoorstel gemaakt dat binnenkort in de gemeenteraad aan de orde komt. 

Volgens Zagers is er sprake van een samenleving - ook in Breda - die aan het verharden is.  Als voorbeelden noemt hij homo’s die worden geïntimideerd, vrouwen die worden lastig gevallen en moslima's die worden uitgescholden omdat ze een hoofddoek dragen. 

Politie en boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) kunnen mensen die zich in Breda schuldig maken aan straatintimidatie nu alleen aanspreken óf aanhouden als ze heel erg buitensporig gedrag vertonen. "Daar tussen zit een gat," zegt Zagers. "Door de APV aan te passen, kunnen handhavers mensen niet alleen aanspreken maar eventueel ook bekeuren, zonder dat gelijk tot aanhouding hoeft over te worden overgegaan." 

Steeds meer gemeenten nemen volgens Zagers een verbod op intimidatie op in de APV. Dat is onder andere gebeurd in Rotterdam, Amsterdam en Hoek van Holland. Het verbod moet niet alleen te gelden op straat maar ook voor openbare gebouwen. Wanneer het voorstel in de gemeenteraad aan de orde komt, is nog niet bekend. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda