Volledig scherm
Patrick Delabie. © Jan Stads / Pix4Profs

Interview Patrick Delabie (51): 'Noem mij maar een grensgeval'

Muzikant en producer Patrick Delabie (51) uit Wernhout maakte deel uit van bands als Mitch en Zachte G Harde P. Hij produceert ook andere bands in zijn Studio 195.

Waar voel je jezelf het meest thuis?
,,Ik woon bij mijn studio in Wernhout. Daar voel ik me prettig."

Wat was de laatste aankoop waar je echt blij van werd?
,,Schoonmaakmiddel voor mijn gitaar. Gekocht in Roosendaal bij Muziekcentrum Van Gorp. Wanneer je speelt, worden de toetsen op de hals van je gitaar vies doordat je vingers vet en vuil achterlaten. Na een paar jaar moet je de boel dan een keer goed reinigen; alleen een doekje eroverheen halen is dan niet meer voldoende. In Roosendaal heb ik erg goed advies gekregen."

Wat is het meest bijzondere dat je ooit in een museum hebt gezien?
,,Dan kom ik, als inwoner van de gemeente Zundert, toch weer uit bij Van Gogh. Zonnebloemen, of in elk geval één van de schilderijen die hij onder die naam maakte, hangt in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Ik vond het bijzonder om voor dat schilderij te staan. Eigenlijk zou iedere Nederlander minstens één keer in zijn leven naar het Van Gogh Museum moeten. Mensen zoeken altijd naar bijzondere dingen in verre landen. Je zou haast vergeten te kijken naar de mooie dingen die zich onder je neus bevinden."

Welke voorstelling in het theater heeft de meeste indruk op je gemaakt?
,,Ons geld. Over de bubbel die de financiële markten creëren. Die zag ik in het Nieuwe Luxor in Rotterdam. Ik bezoek regelmatig het theater. Daarbij probeer ik van alles mee te pikken. Voor theater en kunst mag je af en toe best wat moeite doen.

Soms moet je gewoon ergens voor gaan zitten en het over je heen laten komen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het filmfestival in Rotterdam, dat nu bezig is. Daar zie je films die je de tijd moet geven. Dan denk je aanvankelijk: wat is dit? Om vervolgens toch onder de indruk te raken."

Welke film is je op die manier sterk bijgebleven?
,,Bijvoorbeeld Two years at sea. Dat is misschien niet eens de móóiste film ooit gemaakt, maar hij heeft wel een enorme indruk op mij gemaakt."

Welke prominente Brabander bewonder je?
,,Ik vind dat De Vegetarische Slager, Jaap Korteweg, goed bezig is. Daar heb ik veel respect voor. Binnenkort begint hij in Breda zijn eerste fabriek voor vleesloze producten."

Schaam je jezelf wel eens dat je Brabander bent?
,,Nee, nooit."

Ben je er wel eens trots op dat je Brabander bent?
,,Nee, nooit."

Het doet je niks?
,,Het is gewoon de plek waar ik geboren ben, meer niet. Je mag mij gerust een grensgeval noemen. Ik woon in Wernhout op 200 meter van de Belgische grens. Mensen vragen me wel-eens of ik me alleen Nederlander voel of soms ook Belg. Ik kan niet zoveel met dat soort vragen. Als zo'n persoon zelf aan de kust woont, vraag ik altijd of hij zich weleens een vis voelt."

Wat was het meest memorabele concert dat je ooit bezocht?
,,Ik heb The Ramones gezien in 1980 of 1981 in het Zuiderpark in Rotterdam. Ik was een jaar of 15 en mocht eigenlijk niet van mijn ouders, dus ging ik stiekem. Ik wist meteen: dit is véél beter dan voetbal kijken. Een concert dat The Miranda's gaven op de kunstacademie St. Joost in Breda, een paar jaar later, komt op een goede tweede plaats."

Welke band zou je graag nog eens in je studio uitnodigen?
,,De Four One & Only's uit Breda. Dat is de band van onder anderen Rob Musters, een van de leden van punkband The Miranda's. Die zou ik graag nog eens voor een reünie bij elkaar laten komen."

Is punk dood in Brabant?
,,Ja, of in elk geval: hij staat op een zeer laag pitje. Het is geen springlevend genre momenteel. Toch is het vreemd dat mensen altijd vragen of punk dood is. Dat hoor je over andere muziekstromingen, zoals jazz of country, eigenlijk nooit."

In samenwerking met indebuurt Breda