Volledig scherm
Sylvia Reijbroek in haar galerie. De grens loopt er recht doorheen. © Screenshot video

Internationale verbazing over ‘Siamese tweeling’ Baarle-Nassau en -Hertog in CNN-reportage: ‘We zijn een voorbeeld’

Wie er vandaan komt weet niet beter. Maar voor veel buitenlanders is de grens tussen Nederland en België rond Baarle-Nassau en Baarle-Hertog behoorlijk intrigerend. Reden voor de verbaasde Amerikanen van CNN om een reportage te maken over deze ‘great love story’. 

Geef ze eens ongelijk: wie uit een land komt waar de complete zuidgrens wordt gesloten met een muur, kijkt met hele andere ogen naar onze landsgrenzen, die iedereen maar kan passeren. Sterker: waar grenzen dwars door huizen, winkels en cafés lopen. Baarle-Hertog bestaat uit 22 stukjes België die volledig worden ingesloten door Nederland. En Baarle-Nassau op haar beurt heeft ook 10 stukjes die volledig zijn omgeven door Belgisch grondgebied. 

Er is in het programma Great Big Story alom verbazing over dit ‘grote liefdesverhaal’ over twee landen die elkaar hard nodig hebben. Je stapt zo van het ene naar het andere land. In welk land je precies woont hangt af van de plaats van je voordeur. En als de grens daar precies doorheen loopt, mag je kiezen. Geïnteresseerd brengen de Amerikaanse journalisten een bezoek aan Sylvia Reijbroek van galerie Kunst vol Leven. Zij mocht kiezen en ging voor haar geboorteland België. 

Quote

Als de grens precies door je voordeur heen loopt, mag je kiezen waar je woont

Tweeling

Hoewel er twee gemeentehuizen zijn, twee postkantoren en uiteraard twee verschillende wetten, zijn de twee Baarles qua aanleg van wegen, verlichting en riolering op elkaar aangewezen. Al worden kabels dan weer door twee verschillende diensten beheerd. ,,We zijn een soort Siamese tweeling‘’, stelt Marjon de Hoon, burgemeester van de Nederlandse gemeente. Ze hebben een eigen identiteit, maar zijn met elkaar verstrengeld. 

De andere burgemeester, Frans de Bont van het Belgische deel, maakt van de internationale aandacht gebruik om een statement te maken. ,,We willen een voorbeeld zijn voor andere situaties waar grenzen wel een groot probleem zijn.‘’ 

Volledig scherm
Er zijn in Baarle 'zelfs' twee soorten mayonaise te koop: frietsaus en Belgische mayonaise. © Screenshot video

Heel vredelievend

Niet dat er nooit discussie is over deze grens. Maar het gaat altijd in goede harmonie. Al in de twaalfde eeuw zijn de huidige lijnen grofweg geschetst door de Hertog van Brabant, die delen overdroeg aan de Heer van Breda. Door de jaren heen is de grens her en der wat verschoven en pas in 1995 werd die vastgesteld zoals hij nu is. Niet met grenspalen, zoals gebruikelijk. Het zou te duur worden om iedere knik in de grens een natuurstenen of gietijzeren paal neer te zetten. En praktisch zou het ook niet haalbaar zijn, omdat veel grenzen door gebouwen lopen. In plaats daarvan werd ervoor gekozen om door het hele dorp lijnen te trekken en alle hoekpunten een nummer te geven. Zo moet voor iedereen die in het dorp is toch duidelijk zijn in welk land hij is. 

Die afspraken werden in oktober 1995 in goed overleg afgesproken tussen het kadaster en de overheid van de beide landen. En daar mag Baarle trots op zijn, vindt VVV-directeur Willem van Gool.  ,,We hebben geleerd hoe we met elkaar om moeten gaan, hoe we samen kunnen leven. Ik kan wel stellen dat we een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.‘’ 

  1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Woning Ed Nijpels leegge­roofd: ‘Ook cadeaus die ik heb gekregen bij mijn afscheid als burgemees­ter van Breda'

    Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”

In samenwerking met indebuurt Breda