Volledig scherm
Op de Chassé Promenade wordt hard gewerkt aan de komst van The Infinity Path © Edine Wijnands

'Installatie BredaPhoto is veilig'

BREDA Breda hoeft zich geen zorgen te maken over de veiligheid van The Infinity Path. Dat is de grote installatie die momenteel wordt gebouwd achter het Chassé Theater. Dat meldt voorzitter Theo Andriessen van BredaPhoto.

Op de Chassé Promenade bouwt Dutch Steigers uit Amsterdam op dit moment een gigantische constructie. Het is The Infinity Path, de blikvanger van fotofestival BredaPhoto dat op 5 september begint.

6 meter hoog

De installatie is een ontwerp van het Rotterdams architectenbureau MVRDV. Het wordt een soort gigantisch openluchtmuseum. Een paviljoen dat de glooiende lijnen volgt die het plein achter het Chassé Theater nu al heeft. Bezoekers kunnen er in, onder, langs en op lopen. Het geheel wordt 500 meter lang en kent niveauverschillen. Het hoogste punt is 6 meter.

Het bouwwerk is gebouwd met steigermateriaal. Daar worden foto's aan gehangen. Bovenop is het pad zelf. Een voetpad waarover bezoekers kunnen wandelen.

Stevig

De constructie zit stevig in elkaar, verzekert Andriessen. ,,Er zijn secure berekeningen gemaakt die niet één keer, maar meerdere malen zijn en worden nagekeken. Tot in detail is de draagkracht doorberekend. Neemt niet weg dat alles goed wordt gecontroleerd. De installatie wordt uiteraard pas vrij gegeven als er een certificaat van veiligheid voor is afgegeven. En dan nog wordt gedurende het festival, dat zeven weken duurt, om de twee weken alles opnieuw nagelopen."

Om geen risico te lopen dat er in stille uren mensen op de installatie klimmen, worden de toegangen tot het pad zelf elke avond rond 17.00 uur afgesloten. Om te voorkomen dat mensen desalniettemin na sluitingstijd alsnog via de zijkant proberen naar boven te klimmen, is met de politie afgesproken dat er extra wordt gesurveilleerd.

Trap Rotterdam 

Overigens hebben MVRDV en Dutch Steigers de nodige ervaring met installaties die een grote massa mensen moeten kunnen dragen. Samen bouwden zij in 2016 in Rotterdam de gigantische trap bij het Centraal Station ter gelegenheid van 'Rotterdam viert de stad'. Daarmee stond de havenstad stil bij 75 jaar wederopbouw. Die trap werd betreden door in totaal 368.611 bezoekers. 

Volledig scherm
De opening van de trap naar het dak van het Groothandels Gebouw in Rotterdam in 2016. In totaal beklommen 368.611 mensen de installatie die door dezelfde bouwer is gemaakt als The Infinity Path in Breda © Jan de Groen

In samenwerking met indebuurt Breda