Volledig scherm
In de Nieuwe Veste gaan scholieren aan de slag met technologie en innovatie. Dit keer leerlingen fashion van het Florijn College. Joëlle Zaloumis werkt met een warmte pers om een shirt te voorzien van afbeelding. Achter haar Inge Loos - die alvast iets zwaars pakt om na het persen het shirt vlak te houden - en Fleur Mencnarowski. Foto: Marcel Otterspeer / Pix4Profs © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Innovatieve digi-speeltuin in de bibliotheek Nieuwe Veste Breda

BREDA - De geur van gesmolten plastic in de bibliotheek. Het hoort erbij sinds februari met de creatieve werkplaats Makersbase in de Nieuwe Veste. Vrijdag wordt de innovatiespeeltuin officieel geopend in de bibliotheek, die hiermee een heel nieuwe functie heeft gekregen.

Met 3D-printers, hittedrukpers, greenscreen en andere technologische snufjes worden jongeren tussen 12 en 24 voorbereid in de Makersbase: ,,Op de banen van de toekomst", vertelt Karlijn Muller, programmamaakster van de Makersbase, dat werd ontwikkeld in samenwerking met FabLab.

,,Op het voortgezet onderwijs zien we ontzettend veel vraag naar mogelijkheden om leerlingen creatief kennis te laten maken met digitale techniek en innovatie. Met deze machinerie kunnen ze hun creativiteit de vrije loop laten."

Noodzaak

Er is niet alleen vraag naar: het is ook een noodzaak. Dat bleek uit een onderzoek van de Onderwijsraad, dat dinsdag werd gepresenteerd. Leerlingen moeten beter voorbereid worden op het werken in een digitale maatschappij, zodat ze straks niet achter de technologische ontwikkelingen aanlopen.

Daarom is het eerste jaar Fashion van het Florijn College nu bezig met het project 'Plastic Fantastic': gerecycled plastic gebruiken voor mode. ,,Eerst dacht ik: wat kan ik ermee?", bekent de achttienjarige Joëlle Zaloumis, nadat ze de hittedrukpers van een T-shirt afhaalt. Er staat een krantenartikel op over Aaliyah, een van haar favoriete artiesten, bevestigd met gerecycled plastic. ,,Nu ik dit doe loop ik door de stad en denk ik: wat kan er allemaal nog meer?"

'Het heeft tonnen gekost'

Maar een ambachtsplek, hoort dat wel in de bieb? Directeur van de stichting Nieuwe Veste, Gertjan Endedijk. ,,Het heeft tonnen gekost. Het was erg spannend." Ondertussen wordt er bezuinigd bij de bibliotheek. Maar: ,,Dit is een investering in de toekomst", zegt Endedijk. ,,Het is een logischer onderdeel van de bibliotheek dan we dachten. De bieb is niet langer een plek waar je stil moet zijn. Het is een plek waar je kennis vergaart en uitwisselt."

De focus van de Makersbase ligt bij jongeren, maar ook de Bredanaar is welkom om te komen pionieren. 'Makerscoaches' helpen daarbij.

Vrijdag om 16:00 wordt de Makersbase officieel geopend door wethouder Marianne de Bie van Werk, Inkomen en Cultuur. Die moet aan de slag, want tijdens de opening wordt de wethouder aan het programmeren gezet.

Volledig scherm
In de Nieuwe Veste gaan scholieren aan de slag met technologie en innovatie. Dit keer leerlingen fashion van het Florijn College. Joëlle Zaloumis werkt met een warmte pers om een shirt te voorzien van afbeelding. Achter haar Inge Loos en Fleur Mencnarowski. Foto: Marcel Otterspeer / Pix4Profs © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

In samenwerking met indebuurt Breda