Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

In tien jaar van 610 naar 265 uitvallers op scholen Breda

BREDA - De projecten om schoolverlaters terug de schoolbanken in te helpen, lijken vruchten af te werpen.

Het aantal voortijdige schooluitvallers in Breda is in tien jaar tijd gehalveerd. Dit blijkt uit de cijfers van het jaarverslag van het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) van 2015-2016.

Telde Breda in het schooljaar 2005-2006 nog 610 vroegtijdige schoolverlaters (5,1 procent van het totaal aantal schoolgangers), in 2015-2016 waren dit er 265. De verschillende regionale projecten om schoolverlaters terug de schoolbanken in te helpen lijken daarmee hun vruchten af te werpen.

Verheugd

Wethouder Miriam Haagh is verheugd over deze daling: ,,Toch is dit niet alleen te danken aan het RBL en de scholen. Organisaties als Dynamo en 03+, die zich richten op het helpen van deze doelgroep, zijn medeverantwoordelijk voor deze positieve ontwikkeling. Zichtbaar is dat dergelijke projecten ervoor zorgen dat vroegtijdige schoolverlaters op tijd worden opgepakt. Dit 'oppakken' kan bestaan uit begeleiding die leidt tot terug de schoolbanken ingaan of een passende baan vinden."

Het RBL heeft zicht op alle West-Brabantse jongeren die de school verlaten zonder startkwalificatie. Het RBL heeft de taak deze jongeren te begeleiden totdat ze havo, vwo of een diploma op niveau 2 van het mbo hebben behaald. Om deze taak goed uit te voeren beschikt de gemeente over de onderwijsloopbaangegevens van alle jongeren tussen de 5 en 23 jaar. 

Werkende toekomst

Zo weet de gemeente Breda precies welke jongere met school stopt voordat het gewenste diploma is behaald. Tot en met jongeren van 18 jaar oud geldt de leerplicht en vanaf 18 jaar geldt de opdracht van het regionaal meld- en coördinatiefunctie (RMC). RMC trajectbegeleiders coachen deze leerlingen. Ze onderzoeken of een andere vorm van onderwijs nog mogelijk is of bereiden hen voor op een werkende toekomst.

In samenwerking met indebuurt Breda