In Koetshuis komen voorlopig alleen statushouders te wonen

Paul Verlinden

Breda

In het Koetshuis aan de Seminarieweg tussen Breda en Bavel komen voorlopig alleen statushouders te wonen. "We kopen het pand omdat er een grote druk is op de woningmarkt in verband met huisvesting van statushouders. Maar in de loop van tijd kan dat misschien wijzigen," aldus wethouder Patrick van Lunteren donderdagavond in een vergadering van de gemeenteraad.

Van Lunteren reageerde op diverse partijen die liever zien dat er per direct een mix van verschillende type bewoners gaat wonen, mede omdat dit de integratie bevordert.  Een motie van GroenLinks en CDA om dat te bewerkstelligen werd echter door een meerderheid van de raad verworpen. 

In het Koetshuis  worden vanaf maart volgend jaar 46 statushouders gehuisvest. Het betreft alleenstaande mannen die wachten op gezinshereniging. Het gaat om basic woonruimte: de grootte van de kamers varieert van 7 tot 15 vierkante meter. De bewoners betalen per maand 275 tot 332 euro aan huur. Er wordt een locatiemanager aangesteld en 's avonds en 's nachts is er beveiliging.

De gemeenteraad stemde er donderdagavond in meerderheid mee in dat de gemeente het Koetshuis koopt voor in totaal 897.000 euro en daar bovenop een kleine ton uittrekt voor de overname van meubilair en andere roerende goederen. Het Koetshuis was tot eind vorig jaar in gebruik voor de opvang van dak- en thuislozen. 

Het Koetshuis ligt naast het voormalige klooster aan de Seminarieweg. Er zijn plannen om in dat gebouw een hotel te beginnen. Omwonenden maakten zich zorgen dat in het hotel mogelijk arbeidsmigranten worden gehuisvest. Het college maakte deze week in een brief aan de raad duidelijk dat het bestemmingsplan dat niet toestaat en dat er ook direct ingegrepen wordt als er wel seizoenarbeiders zouden gaan wonen. 

In samenwerking met indebuurt Breda