Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

'In een speelparadijs moet het veilig zijn'

BREDA/GILZE "Ja, daar schrik ik van. Als je met tien kinderen, ook die van een ander, naar een speelparadijs gaat, moet je er van uit kunnen gaan dat het veilig is." Zegt Femke Spijkers uit Goirle, bezoekster van het in ieder geval wél veilige speelparadijs De Vossenberg in Gilze.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert speeltoestellen in indoorspeelhallen, op veiligheid en certificering. De NVWA onderzocht vorig jaar 37 speeltuinen. In ruim de helft van de locaties werden technische mankementen aangetoond. Vaak een gevolg van gebrekkig onderhoud. In deze regio werd - onaangekondigd - de Vossenberg in Gilze bezocht, met positief resultaat. "Voldoet. Certificering en technische veiligheid voldoen aan de wettelijke eisen", rapporteerde de NVWA.

Ringetje
Johan Lanslots, voormalig varkenshouder maar nu al weer elf jaar eigenaar van het speelparadijs aan de Tilburgsebaan, had niet anders verwacht. Zijn zaak ziet er deze vrijdag ook uit als om door een ringetje te halen. Schoon en veilig. Dat verwachten de ongeveer 80.000 bezoekers die hij jaarlijks verwelkomt dan ook. Femke Snijders: "Je moet er toch niet aan denken dat er iets mis zou kunnen gaan? Mijn zoon Tom verjaart en we vieren feest, dus ik heb ook de kinderen van een ander bij me."

Lanslots: "Ik begin iedere maandag met een inspectie van de toestellen. Is er sprake van slijtage? Zijn de netten stevig? Alle controles leggen we op schrift vast. Ik zie elders dat het ook wel eens anders gaat. Dat er een dikke laag stof op een toestel ligt, bijvoorbeeld. Dan wordt er dus geen onderhoud aan gepleegd."

"Wekelijks inspecteren we alle toestellen. Bij ons is alles veilig." Zegt Eric Broere, uitbater van speelparadijs Monkey Town in Halsteren. Hoe veilig en hoe dat gaat, dat laat hij over aan het hoofdkantoor in Purmerend. En dat doen alle vestigingen, blijkt uit de Monkey-groepsapp.

Gerust
"Wij hebben een tijd terug een brief gekregen dat ze binnen drie jaar langskomen voor controle, maar dat is nog niet gebeurd", zegt Liesbeth Boersma, eigenaar van binnenspeeltuin Joepie in Breda. Maar ze zijn welkom: "Ik zou niet met een gerust hart naar bed gaan als kinderen bij mij risico's zouden lopen."

Als kinderen bijvoorbeeld een gaatje denken te zien in een springkussen, of er hangt ergens een touwtje los, dan lopen de mensen van Joepie mee om te kijken of directe actie nodig is. "Verder inspecteren we wekelijks alle toestellen, van binnen en van buiten en waar nodig volgt onderhoud. Dat kan ook schoonmaken betekenen. "Dat houden we allemaal op schrift bij. En dan komt nog twee maal per jaar een bedrijf langs om grondig onderhoud te plegen."

Keurmerk
Boersma pleit voor een keurmerk voor (binnen-)speeltuinen. "We doen er alles aan om een veilige speeltuin te zijn, maar dat geldt niet voor iedereen. Dus zou het goed is als het kaf van het koren gescheiden werd."

Volledig scherm
Johan Lanslots, eigenaar van het goedgekeurde speelparadijs De Vossenberg in Gilze © Hélène Schenk
Volledig scherm
ANP REMKO DE WAAL © anp

In samenwerking met indebuurt Breda