Volledig scherm
Sinterklaas op schimmel © Hans Joosen

In Breda 'verft' Sinterklaas zijn paard nog altijd wit

BREDA - Ook al heeft de Sint zijn schimmel Amerigo dit jaar vervangen door het zwarte paard Ozosnel, in Breda ‘verft’ hij zijn ros nog altijd wit. Hofleverancier van de Sint in en om Breda is stalhouderij Joosen: ‘Deze schimmels zijn wel wat gewend.’

Al decennialang levert stalhouderij Hans Joosen het paar van Sinterklaas. Onder meer in Breda, Bergen op Zoom, Zevenbergen, Lage Zwaluwe, Chaam en Made rijdt de goedheiligman op een paard van de Bredase stalhouder.

Landelijk mag de Sint dan zijn overgestapt op een zwart paard, in West-Brabant gunt hij Ozosnel nog zijn rust. ,,De meeste gemeenten maken, ondanks de discussie, toch de keuze om een wit paard in te huren”, legt eigenaar Hans Joosen uit. ,,Al heb ik vanmiddag wel iets bijzonders op de planning staan. Een ‘witte’ schimmel uit mijn stal zal bereden worden door de ‘getinte’ Amsterdamse Sinterklaas Patrick Mathurin.”

Stressbestendig

De schimmels worden overal op voorbereid en om die reden getraind in het verkeer. ,,We willen zoveel mogelijk risico’s uitsluiten. Je moet altijd opletten dat enthousiast rondspringende kinderen niet onder de hoeven van het paard terecht komen.” Joosen legt uit dat door de drukte van de kinderen en de menigte de paarden erg stressbestendig moeten zijn. De schimmels zijn echter wel wat gewend. Ze worden namelijk ook ingehuurd voor bruiloften en carnavalsoptochten, met alle toeters en bellen van dien.

Quote

Het blijven natuurlijk dieren waarmee we werken en daar moeten we voorzich­tig mee omgaan

Hans Joosen

Daarnaast zijn het vaak oudere schimmels die meelopen. Dat is fijn voor de onervaren sinterklazen want de paarden zijn mak en rustig. Ook zegt Joosen dat het gebruikelijk is dat de sinterklazen een paar losse rijlessen nemen voor de grote intocht.

De witte schimmels gaan altijd onder begeleiding van Hans, zijn zoon of broer mee tijdens een intocht. ,,Soms gaan we verkleed als piet.” Ook laten ze pieten die gewend zijn met paarden vaak naast de paarden lopen. ,,Dit zorgt voor rust. Het blijven natuurlijk dieren waar we mee werken en daar moeten we voorzichtig mee omgaan’’, aldus Joosen.

Volledig scherm
Stalhouderij Hans Joosen © Hans Joosen

In samenwerking met indebuurt Breda