Volledig scherm
Spandoek voor jubilerende directeur ALE Breda, Kees Claasen © Hélène Schenk

'In 20 jaar van stagiair tot directeur'

BREDA

Hij begon er als stagiair, maar inmiddels is hij directeur  van ALE Heavylift in Breda. Medewerker Joris Ooms besloot hem daarvoor te belonen met een enorm spandoek, dat nu bijna drie weken aan de poort van het bedrijf aan de Konijnenberg hangt.  "Het minst leuke aan directeur zijn? Het geneuzel."
 
Kees Claasen (44 inmiddels) uit Dongen kwam als 21-jarige leerling aan de HTS (werktuigbouw)bij ALE te werken. De techniek was wat hem trof en het bedrijf, dienstverlener op gebied van zwaar transport en hijswerk met wereldwijd 2500 medewerkers, lag hem goed.

"Dus toen ik mijn opleiding had afgerond en ALE me belde, ben ik daar in dienst getreden", zegt Claasen. Een werktuigbouwkundige tekent, berekent, maakt een draaiboek, selecteert materialen en voert vervolgens de klus uit. Voor een techneut van ALE betekent dat waar ook ter wereld.

Na zijn stage was Claasen achtereenvolgens projectingenieur, afdelingshoofd van de werkvoorbereiding, manager operationele zaken en inmiddels staat hij al weer zes jaar aan de leiding van de vestiging in Breda, met 120 medewerkers. Claasen: 'Ik merk aan de jonge jongens en de stagiairs dat ze het inspirerend vinden dat je dit bereiken kunt. Heel veel van die gasten die hier nu rondlopen doen hetzelfde als wat ik deed toen ik hier begon."

Op 11 november was het precies twintig jaar geleden dat Claasen bij ALE in dienst kwam. De man die hem tijdens zijn stage begeleidde, Cees Segeren, werkte enige jaren bij de 'concullega' maar is op 1 december weer tien jaar in dienst. Volgens Claasen zit die andere Kees er helemaal niet mee dat hij het wel tot directeur schopte. "Segeren is echt een techneut pur sang."

Dat is Claasen zelf ook, maar  als directeur heeft hij ook te maken met 'randzaken' die er nou eenmaal bijhoren. "Het minst leuke aan directeur zijn is het dagelijkse geneuzel. Werknemers met pijntjes of klachten, projecten die niet voor 100 procent volgens plan verlopen, dat soort dingen. Kost je wel een kwart van je tijd. Maar je hebt ook te maken met commercie, klanten, uitvoeringszaken. Ik ben nu veel breder bezig dan alleen maar met techniek. Stagiair zijn vond ik ook geweldig. Het leren en het geleerde  toepassen in de praktijk. Je komt overal in de wereld. Het minst leuke van stagiair zijn?" Claasen lacht breed: "Ik zal maar niet zeggen de verdiensten, want dan heb ik hier morgen al die jongens aan mijn bureau."

  

In samenwerking met indebuurt Breda